Rundveehouderij

Achtergrond

Nieuw kenmerk in PMO-Rassenlijst

In de PMO-rassenlijst scoren vooral de zeer vroege rassen goed ondanks moeilijk maisjaar.

In het maisrassenonderzoek dat het PPO in opdracht van het Platvorm Maisonderzoek Nederland (PMO-Nederland) uitvoerde is dit jaar beoordeeld op de ‘Eye-spot’bladvlekkenaantasting. Met name in het Noorden en Westen van het land had snijmais dit jaar last van deze variant van de bladvlekkenziekte. De minimumscore van de beoordeelde rassen in de vroegheidsgroepen zeer vroeg/ vroeg en middenvroeg/middenlaat lag op 6,5. De helft van de 18 onderzochte rassen scoorden 8 tot 8,5, daarbij bleken de middenvroege/middenlate rassen het best tegen de Eye-spotaantasting te kunnen.

Zes bovengemiddelde rassen

In zowel de groep zeer vroege/vroege rassen en middenvroege/middenlate rassen springen er twee rassen uit op drogestofopbrengst en VEM-opbrengst. Bij de eerste groep scoort Hobbit 108 voor drogestofopbrengst en 107 voor VEM-opbrengst. Het berekende zetmeelgehalte bij 35 procent droge stof kwam uit op 107. Aaposito behaalde 106 voor drogestofopbrengst, 107 voor VEM-opbrengst en 99 voor het berekende zetmeelgehalte. Vorig jaar scoorde het ras Coleen nog als beste, dit jaar blijft het bij de top met 108 voor drogestofopbrengst, 104 voor VEM-opbrengst en 106 voor het berekende zetmeelgehalte. Bij de middenvroege/middenlate rassen komt Farmgold uit op 104 voor drogestofopbrengst, 102 voor VEM-opbrengst en 101 voor het berekende zetmeelgehalte. Het ras Farmflex scoort 104 op drogestofopbrengst en 100 voor VEM-opbrengst. Het berekende zetmeelgehalte is met 94 aan de lage kant. Het ras BorelliCS heeft een drogestofopbrengst van 101, een VEM-opbrenst van 98 en scoort voor het berekende zetmeelgehalte goed met 103.

Onderzoeksmethode wordt overgenomen

Het rassenonderzoek van PMO-Nederland wijkt tot nu toe af van de aanbevelende rassenlijst omdat de verschillende rassen op het meest gunstige tijdstip gezaaid en geoogst worden en getest worden in het teeltgebied waar ze het best passen. Dus zeer vroege en vroege rassen in het Zuiden van het Deze onderzoeksmethode wordt volgend jaar door de aanbevelende rassenlijst over genomen. Het PMO-Nederland bestaat uit de zaadveredelaars Innoseeds, Barenbrug, Caussade Semences, RAGT, Eurocom, agaSAAT en FarmSaat.

Bekijk de tabel: zeer vroege en vroege rassen »
Bekijk de tabel: middenvroege en middenlate rassen »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.