Rundveehouderij

Achtergrond

Mislukte zuivelfusie laat tal van vragen achter voor leden

De afgeketste fusie tussen DOC en DMK laat de leiding van DOC met een kater achter en de leden met veel vragen. Het lijkt raadzaam die eerst te beantwoorden en waar nodig lessen te trekken alvorens weer een nieuw avontuur aan te gaan. Angst om alleen te blijven staan, kan DOC naar DMK hebben gedreven, maar was dat een goede drijfveer?

De mislukte fusie tussen DOC Kaas en DMK was een tegenslag voor de DOC-leiding, maar laat ook vragen open waarop een antwoord moet komen. Bijvoorbeeld: wat ging er fout waardoor er te weinig steun was voor het fusievoorstel? Welke lessen moeten bestuur en directie er voor zichzelf uit trekken? Wat staat DOC nu te doen?

Ook zijn er achterliggende vragen. Bijvoorbeeld waarom bestuur en directie van DOC zo’n haast hadden en waarom de leiding van de coöperatie uitkwam bij een fusiepartner die toch wel erg op DOC zelf lijkt. Nog een vraag is waar het coöperatiebestuur zelf eigenlijk was?

Een veelgehoorde kritiek is dat het te snel moest gaan, terwijl leden niet echt wisten met wie ze in zee zouden gaan. Wat was er nu bekend over de strategie van DMK, de financiële en organisatorische gezondheid van dat bedrijf en de marktpositie ervan?

Van buitenaf gezien lijkt DMK nog niet eens het eigen huis op orde te hebben. Veel details werden pas op de valreep gepresenteerd door directievoorzitter Josef Schwaiger. Het was aanhoren, verwerken en stemmen. DMK is wel groot en breder dan DOC, maar is toch ook vooral sterk in basisactiviteiten, zoals bulk-foliekaas, poeders en consumentenzuivel. Waar zit de echte meerwaarde? De haast waarmee de fusie er door moest, heeft geïntrigeerd. Zit ergens een lijk in de kast, of was de angst de drijfveer?

Op het eerste gezicht lijken bestuur en directie van DOC zich de mislukking niet direct te hoeven aantrekken. Toch kunnen ze niet zonder meer overgaan tot de orde van de dag. Mede door hun aanpak is de missie niet geslaagd. Een vraag die zich opdringt is: is de benodige frisse blik er nog wel, of is sprake van tunnelvisie dan wel ondernemersblock? Is de zoektocht van DOC niet te veel door angst ingegeven?

Is bijvoorbeeld wel genoeg gekeken of de uitgangspunten die in 2008/2009 golden, nog steeds gelden? Wei bijvoorbeeld heeft een hele andere waardering gekregen in de markt. Een vraag van andere orde is: waar was het coöperatiebestuur? Het fusieproces oogde als een directieshow, terwijl het coöperatiebestuur verantwoordelijk is. Het gebeurt vaker, maar het moet in een coöperatie anders gaan.

Genoeg materie om zich op te bezinnen voordat een nieuw avontuur wordt gestart.

Of registreer je om te kunnen reageren.