Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Inkruisen is logisch én overbodig

Inkruisen is hot. Het compenseert op eenvoudige wijze de te scherpe holsteins. Maar het hoeft niet nodig te zijn. Binnen de holsteins is voldoende variatie.
In een rijk land is armoede iets om je voor te schamen, in een arm land is rijkdom dat. Een waarheid als een koe. Het geldt zelfs voor de fokkerij.
Nederland is een rijk fokkerijland, dus moeten we ons schamen voor armoedige koeien. De perfecte koe heeft de balans tussen ‘rond genoeg om te leven en scherp genoeg om te geven’. Een armoedige koe is doorgeslagen richting de productiekant, té scherp om te leven. Ze is te enkel, te licht, te weinig capaciteit en te smal. Niet dat deze koeien zomaar dood liggen, maar ze bezorgen de veehouders veel last. Te lage weerstand leidt tot problemen en ziekten. Te weinig herstellend vermogen, dus meer moeite om er weer bovenop te komen na een afkalving of herstel na ziekte. Te kwetsbaar, te teer, leven wordt een moeizame opgave. Het is aan de veehouder om deze patiënten er doorheen te trekken.
Een groot deel van de boeren geloven stamboek- en ki-mannen dat hun koeien steeds verder verbeteren. Anderen hebben de buik ervan vol, openen hun ogen en nemen afstand van deze fokkerij. Inkruisen is hot. Logisch. Zet op te scherpe Holsteins een ras dat minder eenzijdig op productie is gefokt, of zelfs een dubbeldoelras. Dan is één ding zeker: een koe met minder melk en meer vlees. Logisch dat deze koeien ronder zijn en de conditie beter vasthouden. Gevolg: een hogere weerstand en vitalere dieren. Het heterosiseffect versterkt dat nog verder.
Zelf ben ik geen voorstander van inkruisen. Ik vind dat binnen zo’n groot ras als Holstein voldoende variatie voorhanden moet zijn om vooruit te komen met behoud van productie, met verbetering van gezondheid, vruchtbaarheid en uiergezondheidskenmerken. Heterosis is positief. Een ratjetoe van dieren en het verlies van zuivere foklijnen in de stal is dat niet.
Onlangs las ik een artikel over een eigenaar van een groot bedrijf met veel personeel en liefhebber van de Holstein-koe en het Holstein-ras. Hoewel zijn hart bij Holstein ligt, kiest hij vanwege zijn portemonnee voor kruislingen. Hij somt de voordelen op: vruchtbaarder, opvallend weinig gezondheidsproblemen en minder klauwproblemen.
Een andere Holstein-liefhebber is Hans Kerkhof. Met een compagnon richtte hij Xsires op. Dat bedrijf verkoopt sperma van uiteenlopende rassen voor verschillende soorten kruisingen. Ook bij Kerkhof wordt de keuze voor kruislingen door de portemonnee bepaald. Een stijgende vraag naar sperma vanuit het veld betekent voor Kerkhof en de zijnen meer handel, dus meer geld.
Zolang mensen zelf kiezen of ze de ene of de andere weg inslaan, is er niets mis. Het is echter jammer dat de keuze voor inkruisen bij velen voortkomt uit gebreken en tekortkomingen in de Holstein-fokkerij; een te scherpe koe ontstaan door een te lange, eenzijdige productiefokkerij. Het is dus te hopen dat foktechnici inzien dat het functioneren van een koe als totaal zich nog lang niet in indexen laat vangen. De balans in skelet, vreetvermogen, overlevingsdrang, hoeveelheid zucht in de uier, herstel na afkalven en gebruiksvriendelijkheid zijn minstens zo bepalend voor het functioneren van een koe.
De veehouder is eindgebruiker. Hij beoordeelt de koe die hij in de stal heeft en maakt keuzes voor de toekomst. Ki-mannen en foktechnici moeten zich weer gaan inzetten voor het belang van de veehouder en het belang van de koe. Dit in plaats van met dure marketing de vraag te sturen in de richting waaruit zij aanbod hebben. Ki-mannen en foktechnici hebben een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst. Zij moeten zich realiseren wat nu armoe en wat nu rijkdom is voor de veehouder. Hun handelen bepaalt voor hoeveel veehouders Holstein in de toekomst nog het beste ras is.
Hans Kerkhof is een prima vent, ik gun hem veel. Als de auto waarin hij rijdt steeds groter wordt, is dat het gevolg van het verkeerd handelen van ki-organisaties en hun foktechnici. En da’s pas armoe!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kars fielmich

  Jeroen wat had je gedronken voordat je dit schreef haast zeker mooie rode wijn!
  Ik zal hoofdletters gebruiken dat doet Cees Kroon in zn nieuwste boek ook, waarover wellicht later meer, erge grappige dingen, die door de tijdgeest steeds grappiger worden zoals een mooie woning laten bouwen voor 22000 guldens op vaders land etc.Een heel bijzondere levensgeschiedenis van een bakkerskleinzoon met veel smeuige maar ook nare verhalen, die in zn leven als stamboekinspekteur en later schapenfokker voorbij kwamen recentelijk werd de Okidoki merrie van zoon Jaap die nu in t Veldhuis woont Noordhollands Kampioene een prachtiige vos!Jeroen ik dwaalde geleid door de omstandigheden af prima taal voor een nuchtere hollandse boer, die goede koeien probeert te fokken en daarover iets te schrijven inderdaad kruisen tegen beter weten in en uit ontevredenheid is een heel slecht en goedkoop argument;ik was als eerste op bezoek bij Theo Vermohlen in t Reinland over Fleckvieh etc. maar zag er toen echt niets in en dat is weinig veranderd.Zakelijke instincten als Jan Jansen uit Aalten doen gewoon mee voor de commercie dat had hij al eens eerder gedaan dat spel.... maar verder?!
  Jeroen gebruik gewoon drie jaar achtereen een jonge stier uit een beslag van een boer wiens koeien je bewondert en je krijgt de man zn koeien op stal alleen consequent alles ermee dekken dan! Dus vers bloed zien te houden niet teveel inteelt en vooral niet luisteren naar bobo's over hun plannen en doelen die hebben meestal niets met fokkerij te maken en zijn vaak alleen uit op eigen suksesjes of mooiere baantjes....
  Probeer te bezuinigen op onzin als paringsadviezen en AAA kunstjes ga liever eens met je vrouw naar een mooi restaurant, waar ze je lekker verwennen of met de hele familie veel plezier daarbij, saluti kars

 • no-profile-image

  Huub Jansen

  En wie noemt de nadelen van ronde koeien? Oh nee, die zijn er niet ;)

 • no-profile-image

  egbert

  nee die zijn er niet, buiten dat ze te weinig melk geven en te vet afkalven...

 • no-profile-image

  Agrarier

  Je maakt een keuze om melkveehouder te worden,dus ga je voor melk.
  Problemen komen vaak uit mis-management!

 • no-profile-image

  riet

  nadat ik dit artikel in de Boerderij van dinsdag jl gelezen had, was ik benieuwd naar reacties op dit artikel. Ik zag er 4, dus gelezen. Ik was erg verbaasd wat ik las: reacties die niet inhoudelijk op het artikel ingaan, reacties die geen gefundeerde mening met argumenten geven.
  Wat is er hier toch aan de hand? En idd het is onze vrije keus als melkveehouder om melkveehouder te zijn. Ook het type koe is een persoonlijke keus. M.i zou het type koe moeten 'passen' bij de omgeving waar het tijdens zijn leven verblijft: grondsoort, stal en welke 'coach'(melkveehouder dus) heeft de koe?
  Het is in het hele fokkerijwereldje bekend: een bastaard (honden/katten bv)is sterker, heeft minder gezondheids-/vruchtbaarheidsproblemen dan een zuiver ras. Dit geldt ook voor koeien, varkens en kippen waar al járen gekruist wordt!
  Laat een ieder zijn eigen mening, maar accepteer dat een ander het anders doet en andere keuzes maakt!

 • no-profile-image

  noordhollander

  mevrouw riet uw verhaal over sterkere dieren na kruisen slaat wellicht op het heterosiseffect waaarvan je een generatie voordeel zou kunnen ondervinden helaas is koeienfokkerij een kwestie van lange adem langdurige processen waarmee je echt niet zonder nadenken mee om moet gaan welnu dat heeft jeroen juist gedaan en daarvoor heb ik m een kompliment gegeven hopelijk begrijpt ook u dat?

 • no-profile-image

  Intense

  Het is een heel verhaal Jeroen, maar ben het helemaal oneens met je verhaal.
  Jullie praten nog steeds over de koeien of het dingen zijn die je wanneer jullie dat willen kunnen manipuleren door allerlei foktechnieken, dit is niet normaal.
  Laat de koe de koe zijn en mishandel deze dieren niet voor het genot van het mensdier, dat wij zijn!

 • no-profile-image

  Woopie

  Als je het niet doet, krijg je figuren als jou INtense. Die in haar ingestuurde colum de oren werd gewassen over haar veganisten idee.

 • no-profile-image

  Melkveehouder met rekenmachine

  Volgens mij is het zo, diens brood men verkoopt diens brood men spreekt (of iets wat op voorgaande woorden lijkt). Voor mij is Inkruisen met Fleckvieh en Scandinaven de beste keuze. Ik wil graag koeien melken zonder al te veel gedoe. Met al die inteelt in de Holstein populatie komt het echt niet goed al denken we van wel.. Noem me gerust een manager van niks of wat dan ook. Ik wil graag mijn boterham verdienen met gezonde koeien en ben me er goed van bewust dat het medicijngebruik omlaag moet.

 • Eendagheeft26uur

  Wij hebben nog geen kruislingen aan de melk. Maar het eerste wat opviel was dat de Nuka's erg gewillig wilde drinken, daarna snel ruwvoer vraten. Maar er wel moet worden opgepast met vervetting. De kruislingen hebben echt geen luxe nodig. Ben benieuwd wat het brengt eenmaal aan de melk en tussen het melkvee of ze zich dan ook staande houden?? Hoewel kleiner van stuk en ronder kunnen ze goed de concurrentie aan met de oudere en groter jongvee! Ps we zijn vooral gaan inkruisen om onze managementproblemen te verbloemen, zoals denk ik alle veehouders die inkruisen! Met holsteins is het ook echt te redden in de toekomst!

  Reactie op het artikel: Kan iemand mij een stier aanbevelen uit het holsteinras, met kromme benen, grote klauwhoek, positieve gehalten, inhoud en karakter?? Immers we fokken al jaren op steilere benen, maar we willen juist op sommige dieren wat krommere benen, ze zijn te steil...maar de keuze is er niet!

  tip: <>

  Dit geeft denk ik goed beeld waar het is fout gegaan bij de holsteinisering! We hadden in NL de beste koeien van de wereld. Waarom worden showdieren stiermoeders? Showkoeien zijn immers niet de dieren die bij 90% van de veehouders in hun stal kunnen overleven!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.