Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Gemiddelde veehouder heeft drie koeien

De gemiddelde melkveehouder heeft drie koeien. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage over de wereldwijde melkveehouderij van de International Farm Comparison Network, waar ook Livestock Research van Wageningen Universiteit en Researchcentrum aan meewerkt.

Het IFCN, opgericht door de Duitse onderzoeker Torsten Hemme, destilleert trends en tendensen uit gegevens van tientallen landen in alle werelddelen. Een van de tabellen in het boekwerk van het IFCN gaat over het aantal koeien per bedrijf.

Uit de gegevens blijkt dat meer dan driekwart van de veehouderijbedrijven niet meer dan tien koeien heeft. Meer dan de helft van al het vee staat op zulke bedrijven. De melk van die beedrijven komt vooral terecht bij de eigenaars en hun familie.

Twee van de tien bedrijven wereldwijd hebben meer dan tien, maar minderd dan honderd koeien. Zij hebben gezamenlijk 28 procent van alle koeien in bezit. Niet meer dan 3 van de duizend melkveebedrijven hebben meer dan honderd koeien. Dergelijke bedrijven worden in het onderzoek beschreven als ’business farms’, bedrijven die werknemers in dienst hebben om het werk te doen.

Uit de statistieken blijkt dat in elf landen sprake is van een gemiddelde bedrijfsgrootte van meer dan 100 koeien. Er zijn grote verschillen in productie. Het IFCN vergelijkt de Verenigde Staten met Pakistan. In de Verenigde Staten wordt twee keer zoveel melk geproduceerd als in Pakistan. Maar het aantal melkveebedrijven is minder dan 1 procent van het aantal bedrijven in Pakistan.

De gemiddelde productie (per koe) ligt het hoogst in Noord-Amerika, met een gemiddelde rond de 9.000 kilo. Ook in het Midden-Oosten en Europa ligt de gemiddele productie boven 8.000 kilo. In Zuid-Amerika en Oceanië ligt het gemiddelde rond 6.000 kilo en in Azië en Afrika rond de 3.000 kilo per koe per jaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dat de gemiddelde veehouder drie koeien heeft zegt mij niets. Er is nergens een veehouder die gemiddeld is. Er is er altijd wel een afwijking t.o.v. het gemiddelde te vinden. Dat het IFCN heeft uitgerekend dat er per veehouder drie koeien zijn kan best waar zijn, wiskundig praat je dan over een gemiddelde veehouder. Maar dan krijg hierop de volgende vraag: is een veehouder met drie koeien daarom ook gemiddeld? Nee want er zijn meer dingen die meetellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.