Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Geen woorden maar daden

Het handelen rond antibiotica zet de licence to produce onder druk.

De Nederlandse melkveehouderij geeft met haar handelen rond de vermindering van het antibioticumgebruik een heel verkeerd signaal af. Boeren hangen aan de rem bij de invoering van programma’s, zuivelaars faciliteren dat. En rond de meest ongewenste antibiotica gebeurt niks.

Half mei is een plan van aanpak van het antibioticagebruik gepresenteerd. Melkveehouders moeten daarvoor samen met hun geborgde dierenarts een bedrijfsgezondheidsplan en -behandelplan opstellen, en wel voor 1 januari. Het is een voorwaarde in de zuivelkwaliteitssystemen.
Slechts een derde van de melkveehouders in het Boerderij-lezerspanel heeft de beide plannen al gemaakt. Vertaal je dit door naar de sector, dan moeten zo’n 12.000 ondernemers deze zaken dus nog regelen, vóór 1 januari. Opstellen vraagt gemiddeld drie uur; voor de dik 700 dierenartsen zo’n 500 uur per man. Tot Kerstmis zijn er nog zes werkweken. Dat is dus onhaalbaar. Dat beseffen de zuivelaars ook. Begin oktober schoof FrieslandCampina al. „We zullen in januari hierop niet streng controleren”, stelde voorzitter Cees Wantenaar.

Als iets zou spreken van maatschappelijk bewustzijn, zou dat het instellen zijn van een ban op gebruik van de derde en vierde generatie middelen. Maar ook rond deze laatste redmiddelen in de humane geneeskunst zet de sector geen concrete stappen. Want het zijn zulke makkelijke middelen: dieren behandelen zonder wachttijd. Als een ban onhaalbaar is, maak ze dan bijvoorbeeld UDD. Laat alleen de dierenarts ze toedienen en controleer er streng op. Veehouders zullen echt wel een ander middel gebruiken om €40 voorrijkosten te besparen. Dan is het gebruik van deze middelen zo passé.

Het is maar te hopen dat Arla niet sneller handelt dan de Nederlandse sector en deze middelen wél verbiedt. Zoiets deed Denemarken namelijk ook in 1995 met de groeibevorderaars, ruim eerder dan EU-wetgeving. Toen waren retailers daar niet gevoelig voor, nu wel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarier

  Robert,

  Arla in Denemarken/Zweden hadden altijd geluk, dat de vee-artsen een dikke vinger in de regelgeving hadden, dat de vee-arts altijd de eerste injectie moest doen voor koeien. Nu is het wat versoepelt, maar is er nog steeds de eis dat de vee-arts per max 2 weken op het bedrijf is geweest en de geinjecteerde dieren bekijkt. Dus Arla had er minder kopzorgen aan in die landen,benieuwd hoe ze met de Nederlanders om willen gaan, om ze zo ver te krijgen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Het is maar net hoe het het gebruik benader. Een deel van de Deense dierhouderij heeft connecties in Nederland, zo kun je uit Nederland antibiotica verkrijgen en gebruiken zonder de Deense regelgeving officieel te overtreden. Wat men niet weet ook niet deert. Het gebruik terug dringen begint dan volgens mij dan ook bij de afgifte van alle antibiotica, wie neemt het af en waarvoor. Om vervolgens de afnemer te controleren of de bestemming gelijk is aan gebruik. Dan is het alleen nog een kwestie van of het gebruik terecht is of niet.

 • no-profile-image

  Agrarier

  W.Zandberg, dat dit gebeurd zal ik ook niet ontkennen, al zijn er genoeg NL boeren daar ook hard voor afgestraft in Denemarken. Dan komt er een hele politie macht alles overhoop halen en je word aan de schandpaal genageld, dus het is wel uitkijken en is dat het risico waard? Vooral nu de regelgeving iets soepelere word in Denemarken, waar je dus zelf de eerste spuit mag doen,zodat men niet in het het weekend niet belt om kosten te besparen of producten uit NL zo snel haalt.

 • no-profile-image

  Luna

  Vergunning om te produceren, ja, dat is ook de bedoeling, antibiotica = slecht voor dieren, dus ook slecht voor mensen, zeker als deze vlees eten van allerlei aard!
  Hopelijk wordt de bioindustrie binnen korte termijn afgeschaft, daar vechten wij als dierenvrienden al heeeel lang voor achter de schermen.
  We zijn tegen alle dierenleed.

 • no-profile-image

  Woopie

  Me zuster heeft haar pilletje niet genomen helaas. LUna vergeet het nu eens niet.

 • no-profile-image

  Weer leed!

  Woopie heeft wel vaak gelijk, let wel, er zitten veel nepwoopies op deze site, volgens mij zitten ze zelf in de redactie?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.