Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Fokken op voerverbruik

Bij intensivering zullen de voerkosten stijgen. Via fokkerij zijn ze te drukken.

Het lijkt erop dat de rundveefokkerij er een nieuwe index bij krijgt: voerefficiëntie. Dat is een maat voor de kilo’s melk die de koe produceert uit een kilo droge stof. De database daarvoor moet nog ontwikkeld worden. Het duurt nog wel een paar jaar voor op die index gefokt kan worden.
Tegenstanders van weer een nieuwe index zullen zeggen dat indirect al op voerefficiëntie gefokt wordt. Stieren die veel melk vererven en vruchtbare dochters hebben, zullen immers dochters fokken die efficiënt met voer omgaan. Daar hebben ze zeker een punt. Er zal een hoge correlatie zijn tussen de productie-indexen, de vruchtbaarheidsindex en die voerverbruiksindex. Een koe die niet efficiënt met voer omgaat, haalt de 10.000 kilo echt niet. Ook is vruchtbaarheid de eerste functie die wegvalt bij een sterk energietekort. Daarom is er indirect al op gefokt.
Toch zullen veel boeren over enkele jaren reikhalzend uitkijken naar de mogelijkheid om sterk op voerverbruiksindex te kunnen selecteren in de stieren. De bedrijven intensiveren namelijk in hoog tempo. Dat maakt efficiënt gebruik van alle voer extra belangrijk, anders geeft het een forse toename van aankoop van ruwvoer, bijproducten en krachtvoer. De voerkosten per koe zullen op deze bedrijven misschien wel verdubbelen ten opzichte van nu. Dan is het zeer interessant om daar eenvoudig, via fokkerij, 10 of 20 of misschien wel 30 procent van af te snoepen. Dat levert direct veel geld op.
Blijft vooropstaan dat het management ook het voerverbruik in hoge mate bepaalt. Die les is te trekken uit de varkens- en pluimveehouderij, waar al tientallen jaren gefokt wordt op voerverbruik. De dieren hebben een redelijk uniforme genetica. Toch hebben de mindere bedrijven, die dus dezelfde genetica gebruiken, een 30 procent hoger voerverbruik dan de beste. Maar het gemiddelde voerverbruik daalde wel de afgelopen 20 jaar met 10 procent, vooral door fokkerij en selectie. Hetzelfde zal dus bij rundvee gaan gebeuren.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Woopie

    De vervuiler zal betalen, dat is een natuurwet.
    Van Dooren ga terug naar school!

  • joannes

    Wanneer wordt er eens een model uitgedacht waarin: de erfelijkheid, de omgeving, de bedrijfsprocedures en medicijn gebruik worden geevalueerd. Dit omdat we anders tegen het probleem aanlopen dat ieder aandachtspunt een eigen geintresseerde groep krijgt die wat gewonnen wordt in hun interesse veld verloren wordt in het andere. Daarbij kan ik me ook nog voorstellen dat voer ook nog lokatie afhankelijk is: De kwaliteit kan per lokatie verschillen. Ik heb zelfs een verhaal gelezen vanuit Rusland dat de geimporteerde vaarsen het slecht deden terwijl hun kalveren op een veel beter niveau uitkwamen. Volgens de schrijver en voorbeeld van een pens die ¨getraind¨ moet worden met schraal voer om te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.