Rundveehouderij

Achtergrond 616 x bekeken

Faire melk moet in Nederland bruin zijn

Na Oostenrijk, Duitsland en België is er nu ook faire melk verkrijgbaar in Nederland. Het is melk waarvoor boeren de kostprijs ’eerlijk’ vergoed krijgen. Hier wordt echter niet gestart met ’witte’ melk, maar met chocolademelk. Het product moet wel onderscheidend zijn.’Faire melk’ als nieuw en eerlijk product in de markt zetten lijkt makkelijk, maar de praktijk is anders. Dit ondervonden de bestuurders en medewerkers van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) die zich voor deze taak gesteld zagen. De introductie van Faire chocolademelk in de Nederlandse supermarkt kende een aanlooptijd van 2 jaren. Het was een weg ”met de nodige hobbels,” aldus voorzitter Hans Geurts.

NMV-bestuurder Dirk-Jan Schoonman, die het Faire melk-dossier behartigt bij de NMV, kende de faire melk van zijn bezoeken aan Oostenrijk. Hij probeerde zijn NMV-collega’s er ook enthousiast voor te krijgen.

Lukte dat vlot?
”Ik was al lang enthousiast, maar het duurde nog tot het voorjaar van 2009 voordat we er echt mee aan de slag gingen. Samen met voormalig NMV-voorzitter Peter ten Hoeve probeerden we supermarkten enthousiast te krijgen voor het idee van Faire melk. Dat viel echter niet mee.”

Waarom niet?
”We dachten eerst aan gewone Faire melk, zoals die ook in België, Duitsland en Oostenrijk te koop is, maar daarvoor was het enthousiasme niet zo groot. Het aanbod aan gewone melk is zo breed en de concurrentie tussen Arla en FrieslandCampina zo hevig dat daar niet tussen is te komen. Bovendien vragen wij een hogere prijs voor ons product.”

Dat betekende in eerste instantie terug naar af?
”Ja, we moesten met iets komen dat onderscheidend is en dat het product op een hoger niveau tilde. Zo kwamen we uit bij dagverse chocolademelk. De vernieuwing in het zuivelschap is beperkt en dagverse chocolademelk was er nog helemaal niet. Bovendien bleek er behoefte aan duurzamere producten. Zo kwamen we uit bij Max Havelaar. Die organisatie was direct razend enthousiast.”

Komt de faire melk van NMV'ers en DDB'ers?
”De melk komt uit de reguliere aanvoer van Vecozuivel, maar wel van koeien met weidegang. We hopen wel dat boeren zich opgeven als faire melk-boer. We hebben ze nodig om reclame te maken voor ons product en als tegenprestatie delen ze in de winsten.”

Blijft het bij faire chocomelk?
”We hopen van niet. In België en Oostenrijk is er ook faire boter, yoghurt en zelfs ijs.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.