Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Duitsers vinden nieuw virus, Nederland wacht af

Een onaangenaam bericht: nieuwe runderziekte in Duits-Nederlands grensgebied. Wat? Een nieuw virus?

Er zijn van die mailtjes die je normaal gesproken gelijk weer weggooit. Zo is voor mij de vrijwel dagelijkse nieuwsbrief van het Duitse Animal Health Online er ook zo een. Veel nieuws over zieke kippen en een enkele keer iets over varkens en koeien. Laat nu het bericht van afgelopen zaterdagavond me gisteren onaangenaam verrassen: ‘Neue Rinderkrankheit im deutsch-niederländischen Grenzgebiet’. Wat? Een nieuw virus?

Melkgift keldert

Bij koeien in de deelstaat Noordrijn-Westfalen keldert ineens, zonder aantoonbare reden, de melkgift. En na een dag of tien is die doodleuk weer terug op het oude niveau. Een slimme veehouder die bij die productiedip een thermometer bij zo’n koe onder de staart steekt, ontdekt dat het dier ook nog eens flinke koorts heeft. Volgens dierenarts Mark Holsteg van de Tiergesundheitsdienst van de Landwirtschaftskammer is die handeling echter geen standaardreactie. Verder kunnen geïnfecteerde koeien kreupel worden en krijgen ze soms diarree. Het meest verontrustende van deze ziekte is dat koeien die geïnfecteerd raken, tussen de 100ste en 180ste dag van de dracht kunnen verwerpen of dode of misvormde kalveren ter wereld brengen.

Domme kalveren

Dat laatste doet me denken aan het eerste jaar dat we met blauwtong te maken kregen. Ik hoor nog de opmerkingen van kalverhouders over domme kalveren die maar niet snapten hoe ze moesten drinken. Bij autopsie bleek dat die kalveren een deel van de hersenen misten. En dat hebben de Duitsers nu ook gevonden. Momenteel zijn er nog maar weinig kalverproblemen gemeld, maar Herr Doctor Holsteg verwacht toch tussen de twee en vier weken een toename van meldingen. Immers, de geïnfecteerde koeien liepen het virus in augustus en september op. Tel daar volgens hem drie maanden bij op en eind november geht es loss met de aangetaste kalveren.

Tropisch virus via knut

De gevonden ziekteverwekker, het Schmallenberg Akabane-virus, komt volgens onze oosterburen voor 95 procent genetisch overeen met de virussen van het Akabane-complex, die in Azië en Australië rondwaren. Ook daar geldt dat geïnfecteerde dieren weinig klinische symptomen laten zien en abortus of abnormaal geboren kalveren.
Toch zorgelijk, vooral omdat dit weer zo’n insectgerelateerd virus is. De Duitsers verwijzen in ieder geval al naar de knut. Goh, waar kennen we die nu toch van? Blauwtong was ook zo’n tropisch virus dat hier in Europa wel in de gaten gehouden werd, maar niet direct als bedreigend werd gezien. Dat hebben we in 2006-’07 geweten. De knutten waren zeker tot vorige week nog aan het rondvliegen. De temperaturen van de laatste dagen zorgen misschien eindelijk voor minder van die lastige vliegjes, maar dan is het kwaad van ziektes overbrengen al geschiedt. Hebben we het al of krijgen we het?

Diarree-epidemie

Wat me intrigeert aan dit Akabane-virus is dat het Duitse Friedrich Loefller Institut, zeg maar het CVI van Duitsland, geïnteresseerd is in de diarree-epidemie die de afgelopen maanden onder Nederlandse melkkoeien huishield. De Duitsers zien een voorzichtig verband, de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer vooralsnog niet. Ze weten nog niet wat de diarree heeft veroorzaakt. Ze weten wel wat niet de oorzaak is: coccidiode, wormen, cryptosporidium, E-coli, salmonella en clostridia. De GD meldde afgelopen vrijdag in een persbericht samen te werken met Britse organisaties om de oorzaak te achterhalen. Wat nu Britten? Zoek het eens dichter bij huis en ga eens een goed gesprek aan met Duitse onderzoekers en vraag naar hun testen. Want daar zit ook een probleem. Voor dit nieuwe Schmallenberg-virus hadden de Duitsers ook geen testmateriaal, dat moesten ze nog ontwikkelen. Ik zal niet verbaasd zijn als we binnenkort te horen krijgen dat het Schmallenberg-virus ook aan deze kant van de grens gevonden wordt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Intense

  Zolang er dierenfokkers zijn, zolang zullen er ziektes komen.
  Stoppen met het fokken van dieren voor menselijke consumptie zou dan een eerste stap kunnen zijn!!

 • no-profile-image

  Jose

  Fokken van dieren is van zeer groot belang. De ziektes komen meestal van dieren die leven in het wild. Teakenbeten komen veel voor en daardoor de ziekten van lym tot gevolg. Dat hoorden we vandaag ook weer dat er iemand uit de omgeving dit overkomen is. Nee de natuur is en groot risico, maar veel mensen begrijpen het niet! Daarom moeten de boerderij en huisdieren waar het noodzakelijk is inge ent worden!

 • no-profile-image

  Maaike

  Stoppen met fokken van dieren voor de menselijke consumptie?? Die koeien brengen geen enge dingen mee uit tropische landen! De beste oplossing (voor heel veel problemen overigens) is stoppen met vliegen. Gewoon alle vliegtuigen weg, dat lost pas echt iets op!

Of registreer je om te kunnen reageren.