Rundveehouderij

Achtergrond

Dood kalveren niet te wijten aan voer Lely

Arnhem – Een Friese melkveehouder die in 2008 een sterfte van bijna 30 procent onder zijn opfokkalveren had, mag de schuld daarvan niet geven aan melkpoeder van Lely Consumables (geproduceerd door Provimi).

Dit heeft de rechtbank in uitgesproken. Op de melkpoeder zat weliswaar geen gebruiksaanwijzing en mogelijk was het zout- en natriumgehalte ook te hoog, maar vervuiling met plastic of andere stoffen is niet vastgesteld. Bovendien was de veehouder bijgepraat over de gebruiksaanwijzing.

Een expertisebureau stelde daarnaast vast dat de boer te veel kalveren in een ongeschikte ruimte hield. Ook zijn er twijfels over de algehele veeverzorging. In 2009 heeft de AID een inval gedaan en is de boer veroordeeld voor dierverwaarlozing en overtreding van de Destructiewet.

Of registreer je om te kunnen reageren.