Rundveehouderij

Achtergrond 309 x bekeken

Charme-offensief DMK mocht niet baten

IJsjes en toetjes van DMK en een presentatie van DMK-directeur Josef Schweiger om een puntje aan te zuigen. Vrijwel alles had DMK uit de kast gehaald om de leden van DOC Kaas over de streep te trekken, maar het mocht niet baten.

Een meerderheid van 59 procent van de stemmen was 8 procentpunt te weinig om het fusievoorstel te doen slagen. Veel leden waren teleurgesteld, anderen opgelucht. Er waren er ook die gelaten reageerden. ”Dat krijg je als een coöperatie allemaal melkveehouders aantrekt die elders uit ontevredenheid zijn vertrokken,” constateerde een oudere veehouder. ”Dan zit je met opstandig volk.”

Veel anderen gooiden het op het feit dat het besluit over een fusie in een veel te kort tijdsbestek moest worden genomen. Als er meer tijd was geweest en leden waren zorgvuldiger bijgepraat – met name over de strategie en resultaten van DMK – dan was de stemming misschien anders uitgevallen, was een veelgehoord argument. Het was een echo van eerdere kritiek van onder meer ledenraadslid Wouter Verhoef, oud-bestuurder Finnema en voormalig directeur van DOC Bert Willigenburg.

Een andere analyse die te horen viel was dat veel van de DOC-leden van de eerste generatie tegen hadden gestemd, omdat die bang zouden zijn om te verliezen bij een fusie, terwijl veel nieuwe leden juist voor hadden gestemd. Dit viel donderdagmiddag niet te controleren. Wel was duidelijk dat de verslagenheid bij de advocaten van de fusie groot was. De DMK-afvaardiging stond na afloop van de bijeenkomst onthand bijeen, bestuur en directie van DOC probeerden zich weer te herpakken.

De vraag die nu voorligt is: wat te doen? Even een adempauze en het over een tijdje weer proberen met DMK, of kijken naar samenwerking met Deltamilk? Duidelijk is wel dat directie en bestuur geen conclusies hoeven te trekken uit het gebeuren. Daarvoor was het aantal voorstemmers te groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.