Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

‘CRV heeft internationaal een Europese index nodig’

Met het oog op het afschaffen van de quotering, de toenemende schaalvergroting en de verdere globalisering van handel in sperma en kennis richt CRV haar pijlen op drie doelen. Een daarvan is het vormen van een Europese index. Dat zegt directeur Ate Lindeboom van rundveeverbeteringsorganisatie CRV.

In Amerika kan men ook uit de voeten met één TPI-index. Dan moet dat in Europa toch ook kunnen?
„Het vormen van één Europese index is een lastige klus. Fokkerij is emotie. Elke veehouder wil zich herkennen in de eigen index. De boer bepaalt voor het land de weging van diverse onderdelen in de totaalindex. Op het moment dat je dat Europees gaat regelen, dan heb je als land, en dus zeker als individuele boer, minder invloed op de vorming van de index. Maar Europa is zeker niet te groot voor één index en ook technisch kan het. Toch kan Europese samenwerking best, getuige de samenwerking in Euro-Genomics waaruit die de database biedt voor het berekenen van de genomische fokwaarden van jonge stieren.”

Initieert CRV zelf stappen om naar één index te komen
„We bespreken het wel regelmatig en houden het ‘warm’, mede namens GES. Dat geeft Nederland een voortrekkersrol. De Scandinavische landen, verenigd in Viking Genetics, voelen daar onder voorwaarden ook voor. CRV zal zeker baat hebben bij één Europese index.”

Is het ook noodzaak voor CRV
„Kijk, CRV houdt zich bezig met veeverbetering. We willen verdere internationale uitbreiding. We fokken goede, duurzame koeien. Daar kunnen we wat mee in het buitenland. We hebben de eerste stappen gezet op de Amerikaanse markt. Dat loopt heel goed. Maar één Europese index geeft je internationaal een veel sterkere positie en uitstraling. We moeten onze krachten bundelen ter ondersteuning van onze internationale expansie.”

Dus dat moet liefst snel gerealiseerd worden. Durft u een termijn te geven?
„Dat is lastig. Ik denk dat vijf jaar wellicht nog te optimistisch is.”

Lees het hele interview met Ate Lindeboom in Boerderij/ editie veehouderij nr. 6 (8 november 2011)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  noordhollander

  lindeboom start nieuwe uitvluchtencampagne op en door viking als voorbeeld te stellen geef je duidelijk aan er echt niets van te begrijpen

 • no-profile-image

  noordhollander

  crv heeft op de eerste plaats een tiental danillo's nodig

 • no-profile-image

  dirk


  Zo is dat... laat ze eerst maar is beste stieren zien te krijgen.

  Nu is het allemaal prut, die ze met duur betaalde marketing over het paard tillen.

  Nogmaals geen 1 goede stier bij crv!

 • no-profile-image

  Johan

  Een onafhakelijk rekencentrum en onafhankelijke inspecteurs dat is wat men in Nederland nodig heeft de beste stieren komen dan vanzlelf naar boven en met veel betrouwbaardere cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.