Rundveehouderij

Achtergrond

Boterolie goedkoper, poeders prijsvast

De internetveiling voor zuivel van Fonterra, de Nieuwzeelandse coöperatie, was op 1 november voor melkpoeders prijshoudend ten opzichte van veertien dagen eerder. Volmelkpoeder, het voornaamste verhandelde product, bracht gemiddeld € 2.559 per ton op. De prijs van boterolie zakte echter met gemiddeld 9,3 %. De prijsdaling betrof vooral leveringen op de relatief korte termijn, in januari (min 11,9 %). Als geheel zakte de index van de beurs, de gemiddelde opbrengst van alle verhandelde zuivelproducten, met 1,2 %. De aangeboden hoeveelheden, in totaal 42.000 ton, zijn nagenoeg geheel verkocht.
Er was ditmaal weinig invloed van de koersschommeling. De euro was in veertien dagen slechts een fractie goedkoper geworden.
De Nederlandse zuivelprijzen zijn deze week wederom nauwelijks veranderd, met uitzondering voor de boterprijs. Al enkele maanden is het prijsniveau van de poeders erg vast, terwijl boter goedkoper wordt, zij het geleidelijk. Boter is overigens nog steeds duurder dan vorig jaar november.

Of registreer je om te kunnen reageren.