Rundveehouderij

Achtergrond 1010 x bekeken

Amalthea optimaliseert en betaalt weer op niveau

Geitenmelkverwerker Amalthea ziet de zaken weer steeds beter gaan. Het jaar 2009 was een drama, maar dankzij een rigoureuze aanpak van de problemen keerde in 2010 het tij. De resultaten herstelden prima, in 2011 betaalt het bedrijf de leden weer een melkprijs die vergelijkbaar is aan die van andere geitenzuivelaars.

Veel kwam in de loop van 2010 weer in goede banen bij geitenkaasproducent Amalthea. De melkgeitenhouderij herstelde van de Q-koorts, waardoor de aanvoer geleidelijk weer op peil kwam. De bezetting van de productielijn in de fabriek steeg en werd geoptimaliseerd door loonproductie. En vooral, de verkoop van kazen ging weer goed lopen.

Die is zo ver aangetrokken dat de combinatie Amalthea-Zijerveld nu zelfs kaas bijkoopt die elders geproduceerd wordt.

Nog een positieve ontwikkeling is dat Amalthea volgens directeur Cees Verstijnen ”fors meer” is gaan ontvangen voor de geitenkaas (en de wei) die ze produceert. Dat komt omdat de markt als geheel is aangetrokken en omdat partner Zijerveld Kaas de geitenkaas van Amalthea beter aan de man weet te brengen.

Amalthea verkocht vroeger zelf de kaas, maar doet dat sinds begin 2010 niet meer zelf. het bedrijf verkoopt die ’pekeldroog’ aan partner Zijerveld. Ook wordt niet meer op voorraad geproduceerd, maar uitsluitend wanneer er vraag naar is. Dit houdt in dat melk die niet tot kaas kan wordt verwerkt, wordt verkocht. Die stroom is echter steeds kleiner geworden, vertelt Verstijnen.

Het afstoten van activiteiten maakt dat de balans van Amalthea in 2010 behoorlijk is verkort en dat het bedrijf ook minder commerciële risico’s loopt. Door het uitbesteden van de kaasverkoop is ook de omzet gedaald, maar niet spectaculair. Over 2010 draaide Amalthea, in tegenstelling tot een eerder bericht in agd.media, een omzet van ongeveer 20 miljoen euro en behaalde de coöperatie een positief resultaat van zo’n 250.000 euro, dat werd toegevoegd aan het eigen vermogen.

Dit jaar stijgt de omzet weer en zal ook de melkprijs hoger uitpakken. Amalthea blijft echter voorzichtig. ”In het verleden hebben we melkgeld moeten terugvragen van de leden. In zo’n situatie willen we nooit weer belanden,” zeggen Verstijnen en en voorzitter Erik van Logtestijn. ”We betalen liever een betere nabetaling dan dat we te hard op de feiten vooruitlopen.”

Er lijkt zelfs ruimte voor nieuwe investeringen. Het gaat niet om grootscheepse verbouwingen; met een beperkte investering kan de productiecapaciteit worden opgevoerd. Ook wordt nagedacht over de introductie van nieuwe kaasconcepten. Het zijn onmiskenbaar tekenen dat er bij Amalthea weer meer lucht komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.