Rundveehouderij

Achtergrond

Verbreed DMK moet na fusie beter gaan uitbetalen

Directie en bestuur van DOC Kaas geven met hun voorstel voor melkgeldcompensatie precies aan waar de schoen wringt bij de voorgestelde fusie met DMK. Een fusie biedt meer bedrijfszekerheid, maar de kans op een achterblijvende melkprijs is duidelijk aanwezig. Daarnaast kan de zeggenschap in het grotere geheel verder verwateren.

Een aanhoudend risicovol bestaan of een zekerder bestaan in groter verband, maar met wel een duidelijk risico op een lagere melkprijs. Dat is kort gezegd het dilemma waarvoor de leden van DOC-kaas zich zien geplaatst.

Het is niet voor niets dat directie en bestuur van DOC Kaas een melkgeldcompensatie in de wacht hebben gesleept bij de fusiebesprekingen met het huidige DMK. Het wordt gepresenteerd als een extra lokkertje om weifelende DOC-leden over de streep te trekken.

DOC Kaas heeft de laatste twee jaren weer redelijk goed geboerd en betaalt dit jaar zelfs een uitstekende melkprijs uit. De foliekaasprijzen zijn goed en de export naar Rusland loopt uitstekend. Dat is echter niet altijd zo geweest. In 2008 en begin 2009 zat DOC bijna aan de grond en dreigde een opstand van leden. Dat scenario zou zich zo maar kunnen herhalen als de kaasmarkt fors omlaag gaat en Rusland opeens geen kaas meer wil uit Nederland.

De sterke specialisatie van DOC is soms een sterk punt, maar regelmatig ook een zwakte. Dat het bedrijf partners is gaan zoeken die deze situatie kunnen veranderen, is dan ook niet vreemd. Ook is het niet vreemd dat DOC Kaas uitkwam bij DMK. Het Duitse zuivelbedrijf ligt wel over de grens in Duitsland, maar geografisch gezien toch dichtbij. En afstanden tellen beslist in de zuivelindustrie.

Niet dat het meteen ’dik aan’ was tussen DOC en DMK. Aan de presentatie van het fusievoorstel is meer dan een jaar van overleg vooraf gegaan. In die tijd is door DOC ook nog met andere bedrijven gesproken, maar dat ketste allemaal af. DOC Kaas en DMK kwamen steeds weer bij elkaar uit. DMK heeft een stevige ambitie om verder te groeien.

DOC Kaas lijkt niet de laatste verovering te worden van directeur Josef Schwaiger. DOC blijft vasthouden aan verbreding van haar basis. Dat kan door samen te gaan met DMK, maar deze ’verzekering’ kost waarschijnlijk wel een stevige ’premie’, te weten: op termijn een lagere uitbetaalprijs. Daarom mag DOC de eventuele prijs gedurende de eerste vijf jaren verzachten met gemiddeld 1,2 cent per jaar extra bovenop het melkgeld. Die premie kan worden uitbetaald als de DMK-prijs na de fusie sterk zou achterblijven bij FrieslandCampina. Na die vijf jaar is de compensatie voorbij en is een beter eigen resultaat van DMK nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.