Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Quotummarkt zit weer op slot

Er staat druk op de melkquotumprijzen. Gegadigden voor koopmelk bieden onder het prijsniveau van de voorgaande weken, en dat zorgt voor een flauwe stemming in de markt. Aanbieders zijn begrijpelijkerwijs kopschuw bij een bod van € 15 per kilo vet. Niettemin is er boven een niveau van € 16,35 nu geen handel te doen. Voor de leaseprijs is het van hetzelfde laken een pak. Deze staat ook onder druk richting € 4,40 en minder. Dat wil overigens niet zeggen dat voor genoemde prijzen ook transacties plaatsvinden. In de dalende markt aan het einde van het jaar is dit het gebruikelijke kat-en-muis-spel. Bij de kopende/hurende partijen is de nood niet zo hoog, gezien de matige melkproductie. Daar kan nu verandering in komen. De melkveehouders ontvangen nu de wintertoeslagen en de voorschotprijzen staan ca. € 2,50 boven die van vorig jaar.

Prognose: prijsdaling

Eén reactie

 • no-profile-image

  jhp

  Waarom zou er nu verandering in komen.
  De RFC boeren hebben al 3 maanden herfst/winter toeslag erop zitten en nog 1 maand te gaan. De melkprijs is al een hele tijd behoorlijk goed, als het kon was de productie al opgevoerd maar het melkt gewoon niet vlot.
  Als laatste, de basis voor de quotum overschijding lag de laatste jaren in eerste helft van het quotum jaar, dat is dit jaar wel anders.
  Wat mij opvalt is dat de boerderij en andere media nooit zeggen dat er onder het quotum gemolken wordt, als de aanvoer dezelfde lijn volg als vorig jaar komt het niet vol.

Of registreer je om te kunnen reageren.