Rundveehouderij

Achtergrond

Qlip concentreert laboratoria in het Gelderse Zutphen

Met de concentratie van haar laboratoria in Zutphen gaat Qlip verder met het optimaliseren van haar bedrijfsvoering. De onderneming, die nauw betrokken is bij de kwaliteitsborging van zuivel in Nederland, transformeert zich steeds verder tot commerciële dienstverlener naar de zuivelsector.

De afgelopen jaren is Qlip steeds verder getransformeerd van stichting tot commerciële dienstverlener. De veranderingen hebben volgens directeur Jos Clerx veel voeten in de aarde, maar met de concentratie van de laboratoria in Zutphen komt er een einde aan een tweede fase van ingrijpende wijzigingen in de bedrijfstructuur.

Qlip is Nederlands grootste dienstverlener wat betreft de analyses van melkmonsters en zuivelproducten. Jaarlijks lopen ruim 14 miljoen melkflesjes over de lopende band in de laboratoria in Zutphen, en worden ongeveer 100 miljoen testen op melkmonsters uitgevoerd. Ook is de onderneming betrokken bij kwaliteitsborging en certificering in de zuivelsector.

De onderneming is eind 2007 ontstaan door de twee stichtingen het Melkcontrolestation( MCS), de Organisatie Certificering Melkveebedrijven (OCM), en het private deel van het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) samen te voegen. Doel was om door schaalvergroting maximale efficiency te behalen. ”Na de fusie hadden we eigenlijk een te ruime jas aan”, legt Clerx uit. ”We beschikten over teveel labruimte in Leusden. Door de laboratoria samen te voegen besparen we nu een derde op onze labruimte. Dat scheelt ongeveer 15 fulltime-medewerkers.” Met het samenvoegen van de laboratoria is een investering gemoeid van 1,4 miljoen euro. Clerx denkt dat de investering in iets meer dan een jaar kan worden terugverdiend.

Harrie van den Bijgaart, hoofdverantwoordelijk voor de laboratoria, geeft aan dat de onderzoeksmogelijkheden bij Qlip steeds verder worden uitgebreid. ”Door slimme data-analyse kunnen we nieuwe indicatoren ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor het meten van ammoniakemissie”, legt hij uit. Qlip werkt bij de ontwikkeling van nieuwe indicatoren nauw samen met organisaties als FrieslandCampina en CRV. Zo is er een nieuwe sneltest beschikbaar voor het direct meten van mastitisbacteriën. Ander voorbeeld is het testen van Campina-melk op vetzuursamenstelling of mineralen en vitaminen. ”We hebben met de invoering van Campina-melk geconstateerd dat we in staat zijn om melkmonsters routinematig te controleren op vetzuursamenstelling.” Dat is volgens Van den Bijgaart een belangrijke constatering aangezien aan de hand van de vetzuursamenstelling veel over het rantsoen van de koeien kan worden gezegd. ”De voeding bepaalt samen met de genetica de samenstelling van de melk. Daar liggen duidelijke links naar methaanemissie en duurzaamheid”

Bedrijfsinfo:


De NV Qlip draait een kleine 22 miljoen euro omzet. Op het moment zijn er nog 178 fulltimers bij de onderneming werkzaam. Het merendeel van het personeel werkt in Zutphen. Er is een stichting opgericht om de uitvoerende taken te kunnen scheiden van de toezichthoudende taken. De stichting beheer Qlip is enig aandeelhouder. In de stichting zijn de Nederlandse Zuivel Organisatie, GemZu, en LTO vertegenwoordigd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.