Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Niet kiezen is fataal

Op FrieslandCampina’s doelen is wel wat af te dingen. De gekozen weg is een goede.

Duurzaamheid wordt via Foqus Planet een inkoopvoorwaarde bij FrieslandCampina. Wie er een potje van maakt qua diergezondheid, melk-kwaliteit, in zijn productieproces of in relatie met zijn omgeving, krijgt na enige tijd de boodschap dat de melk niet meer wordt opgehaald. Ook al is die melk van eersteklas kwaliteit. Het imago, met name in het buitenland, is daarvoor te belangrijk.

Het concern formuleert bij die verduurzamingsslag drie kortetermijndoelen:
1. antibioticagebruik terug naar niveau 1999;
2. handhaving huidige niveau van weidegang;
3. invullen van bestaande mestregels en (let op!) voorkomen van nieuwe.
Weidegang vult het concern in met een bonus van 50 cent per 100 kilo. Of dat voldoende is, zal de tijd leren. Bij doelen 1 en 3 zijn vraagtekens te zetten. In 1999 liepen er 40.000 koeien meer rond dan nu, dus ook ruwweg 160.000 meer droogzetters dan nu. En in die droogzetters zit het leeuwendeel van de antibiotica. Die vermindering tot 1999 lijkt een harde eis, maar is een boterzachte ambitie. Het is bijna een uitnodiging meer te gaan gebruiken in plaats van minder. Als dat duurzaam is?

Dan het mestbeleid. Dat bedrijven aan de wet moeten voldoen, spreekt voor zich. Of er nieuwe regels komen, is niet aan het zuivelconcern maar aan de politiek. Een dikke week voor bekendmaking van FrieslandCampina’s duurzaamheidsaanpak kondigde Bleker de mestplannen aan. Daarin is opgenomen dat zuivelaars via kwaliteitssystemen afdwingen dat hun leveranciers alleen voer betrekken van firma’s die het convenant voerspoor daadwerkelijk realiseren. Dat staat op gespannen voet met de ambitie van ‘geen nieuwe regels’.

Is de duurzaamheidsaanpak dan een wassen neus? Nee, er zitten goede punten in. Zo zet het boeren met zachte hand aan tot bijscholing op vaktechniek. Pure winst. Tevens is het maken van keuzes goed. Niet kiezen is fataal, dan word je na verloop van tijd ingehaald. En dat mag FrieslandCampina niet laten gebeuren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Realist

  Welke boer wil het niet goed doen? De meeste die echt vereder willen zetten alles op alles om het goed te doen. Maar er blijven twee vragen over. Wanneer doe je het goed in de ogen van al die personen die zich er mee bemoeien. De andere vraag is, wordt de kostprijs voor het product betaald? Ik denk dat je dat beter kunt overwegen om er mee te stoppen! Dan is de discussie ook afgelopen! Voedselproducent is prima als er ook voor betaald wordt. Maar speelbal van de samenleving en arogante organisaties kun je beter voor passen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Verstandige reactie geachte @Realist uit Brabant. Misschien mag ik er nog aan toevoegen ivm Antibiotica-gebruik, dat vaktechnische bijscholing een must is!!!... Daar wordt hier en daar soms slordig mee omgegaan.

 • no-profile-image

  Marinus de Vries

  Zit me soms mateloos te ergeren aan de antibiotica discusie ,vooral als het overdroogzetters gaat, Het is in de droogstand altijd een veiliger periode dan in de lactatie om antibiotica te gebruiken.
  Maar 16% v/d resistentie is afkomstig v/d dierlijke sector de andere 84% uit de humane sector!!!! daar wod veel meer gebruikt en zonder registratie en hoe verder naar het zuiden he erger.
  Zie het Maran raport waar nu iemand op gepromoveerd is.

 • no-profile-image

  bertha

  ik schrik ervan dat er in de melkveehouderij zoveel antibiotica gebruikt wordt. Je zou die melkveehouders is moeten verplchten om het eigen produkt te drinken

 • no-profile-image

  een boerin

  beste bertha, ik denk niet dat jij in de melkveehouderij werkzaam bent, anders zou je weten dat er absoluut geen antibiotica in de melk mag zitten. Droogzetters worden gebruikt voordat de koeien met zwangerschapsverlof gaan en gedurende die periode geven zij geen melk, ze mogen lekker uitrusten om zo weer kracht op te doen voor het kalf en de volgende lactatieperiode. Bij koeien wordt tijdens de lactatieperiode alleen antibiotica individueel gebruikt bij een ziek dier en dan mag je van die koe absoluut geen melk met de tankwagen meegeven, bij de melkcontrole die bij het ophalen wordt gedaan zou dat gebruik er meteen uitkomen en krijgt de boer een fikse boete. ik weet zeker dat alle melkveehouders hun eigen melk met een gerust hart durven te drinken en u hopelijk ook na deze uitleg!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.