Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Melkveehouder in conflict met verpachter over paarden

Gijs en Ans Evers willen hun melkveehouderij bij kasteel Groeneveld in Baarn graag in stand houden. Staatsbosbeheer wil de melkveehouder echter van het erf zetten, omdat het bedrijf naast melkvee ook een pension voor IJslandse paarden heeft.

Stiekem hopen melkveehouders Gijs en Ans Evers dat hun 21-jarige zoon over twee jaar kan vieren dat hij de vierde generatie in de familie is die boert op het bedrijf bij kasteel Groeneveld in Baarn. Maar de situatie is penibel. Verpachter Staatsbosbeheer heeft de pacht opgezegd. Als het aan Staatsbosbeheer ligt, wordt de melkveehouder aan het eind van dit jaar uit het bedrijf gezet. De reden: de boer houdt zich volgens SBB niet aan de contractueel vastgelegde pachtvoorwaarden.

De pachtkamer in Arnhem heeft SBB in eerste instantie al gelijk gegeven. Maar Gijs en Ans Evers hebben beroep aangetekend bij het pachthof. Dat hoger beroep is inmiddels in behandeling, maar het is de vraag of het besluit van het pachthof ook genomen is voordat de datum verstreken is. ”We weten inmiddels dat we mogen blijven tot het pachthof een beslissing heeft genomen”, zegt Ans Evers.

Het liefst hadden Ans en Gijs zich in 2004 nadrukkelijk toegelegd op de melkveehouderij. De stal was aan vernieuwing toe, en het quotum zou moeten worden uitgebreid. Doordat een ander pachtbedrijf in de buurt vrijkwam, zag de melkveehouder mogelijkheden zijn bedrijf verder te ontwikkelen. De oudste zoon stond toen klaar om het bedrijf te zijner tijd over te nemen.

Er werden bedrijfsplannen ontwikkeld om uit te breiden naar tachtig melkkoeien. De plannen konden niet doorgaan – vooral omdat Staatsbosbeheer de ontwikkelingen niet zag zitten, zegt Evers.
Vanaf dat moment sluimert het conflict, omdat Evers wel mogelijkheden zag om de IJslandse paarden die eerst op het vrijgekomen pachtbedrijf werden gestald, over te nemen. ”We hebben nu een pension voor 42 paarden van 31 eigenaren. Het is niet ons hoofdinkomen”, benadrukt Evers. Maar de inkomsten zijn wel van belang om het bedrijf in stand te houden.

De melkveehouder zit ook nog op een andere manier klem. Het is gebleken dat het stallen van de IJslandse paarden niet past binnen het bestaande bestemmingsplan. Ook daarover loopt een juridische procedure, die vorige week in hoger beroep bij de bestuursrechter in Utrecht werd behandeld.

Ans Evers heeft er goede hoop op dat die kwestie nog wel geregeld kan worden, omdat de gemeente lijkt te willen meewerken aan een verandering van het bestemmingsplan, ook omdat de paarden al bijna twintig jaar deel uitmaken van het Baarnse landschap rond het kasteel.
De rechter suggereerde bij de behandeling nog dat het misschien goed zou zijn dat Staatsbosbeheer en de melkveehouder nog in gesprek zouden gaan. Zover is het echter niet gekomen. Staatsbosbeheer vindt dat het nu aan de rechter is een oordeel te vellen. ”Wij zijn al vijf jaar met de melkveehouder in gesprek”, aldus een woordvoerder.

Voor Staatsbosbeheer zijn er twee opties: of de paarden zijn weg voor 1 januari, of de pachters moeten van het bedrijf.

De kwestie heeft inmiddels tot een lokale actie geleid, die uitmondt in een petitie. De lokale politiek (Christenunie) en de landelijke politiek (SP) hebben via vragen aan de gemeenteraad en aa n staatssecretaris Bleker om opheldering gevraagd.
De SP wil ondermeer weten onder welke voorwaarden Staatsbosbeheer overgaat tot het zware middel van ontpachten. Een middel dat door Staatsbosbeheer zelden tot nooit is ingezet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Diny

  Teken de petitie voor het behoud van familie Evers en de paarden op: <>
  Alvast bedankt!!!

 • no-profile-image

  Diny

  Teken de petitie voor het behoud van familie Evers en de paarden op: <>
  Alvast bedankt!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.