Rundveehouderij

Achtergrond

Melkpoeders prijsvast op wereldmarkt

De 54ste editie van de Global Dairy Trade, de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra, resulteerde op 18 oktober in een licht hogere gemiddelde opbrengst ten opzichte van de veiling op 4 oktober. De index steeg 1,6 %.
De hogere opbrengst kwam vooral voor rekening van prijsstijgingen voor melkpoeders. Vol melkpoeder ging vooral voor leveringen in december en het voorjaar omhoog. Gemiddeld is er per ton €2.561 ($3.503) voor betaald, Fonterra meldt een plus van bijna 6 %. Mager melkpoeder bracht €2.407 ($3.292) op, wat een stijging betekent van 3 %.
De opbrengst van boterolie zakte weer iets verder weg, een trend die inzette in januari. Nu met enkele tientjes naar €2.665 ofwel $3.645 per ton. Kleinere volumes verhandelde cheddar, rennet caseïne en melkeiwitconcentraat zakten 8,4 %, 14 % en 6,4 % in opbrengst.
Het was voor de internetveiling het eerste positieve resultaat sinds begin juni. Dat lijkt opmerkelijk, omdat het aanbod de laatste maanden is gegroeid. De melkproductie is in Nieuw-Zeeland bovendien aanzienlijk dit seizoen. Het aantal kopers op de beurs is echter ook toegenomen. Voor de partijen op de Europese markt was er geen voordeel van de valutakoers. Integendeel, de voor export vanuit de EU gunstige waardestijging van de dollar ten tijde van de vorige veiling is in 14 dagen tijd weer ingeleverd. De daling van de boterolieprijs komt in de EU harder aan (minus 5 %) en de plus in de melkpoederprijzen heeft in de praktijk weinig betekenis.

Prognose Stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.