Rundveehouderij

Achtergrond 1228 x bekeken 1 reactie

Melkplas met hoge gehalten

Om gratis stikstof in het vat te krijgen gebruik ik ook stieren van KI Samen. Diens Malando stamt uit koefamilies die productie en exterieur verenigen.

Je moet als veehouder en als consument vaak keuzes maken. Ik kies meestal voor het goedkoopste aanbod. Zo ook voor de stikstof voor het stikstofvat. Voorheen was CRV de leverancier. Maar die ging er een paar jaar geleden €70 per jaar voor vragen. KI Samen vult het stikstofvat nog steeds gratis. Op de factuur staat echter al vrij dreigend ‘stikstof €0’. Men gaat er dus vanuit dat je rietjes afneemt. Je fokkerij moet dan wel aansluiten bij de kaart van Samen. Veel collega’s ondervangen dat deels door de Belgisch Blauwen van Samen te gebruiken. Maar dan staat die grote witte bus weer op je erf. Stikstof heb je altijd wel nodig en het is gratis. Dus pak je de stierenkaart er maar weer bij. De mooiste stier die daar nu op staat is voor mij J&G Malando. Die heeft een aardige plas melk met torenhoge gehaltes. Dat is trouwens wel wat vreemd, gezien zijn afstamming.
Op de jaarlijkse Maddison-koeienshow, die de Amerikanen zelf zien als het WK voor melkkoeien, is ook een kleine Red Holstein-afdeling. Ron Nan Leader Mitzi stamt uit een koefamilie die daar in de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw regelmatig won. Mitzi is een Kinglea Leader-dochter uit een Enhancer-moeder. In Nederland zijn enkele van haar zonen van melkvererver Momentum ingezet, helaas zonder resultaat.
Enkele Tulip-embryo’s van Mitzi zijn terechtgekomen op het roodbont fokbedrijf Hoegen in Garderen. Hieruit is een vaars geboren die gespoeld is met Jerom. Tulip heeft net als Mitzi Enhancer-bloed. Die combinatie belooft slechte benen. Jerom is brenger van beter beenwerk, dus dat paste. Een spoeling met Alta Menno leverde een mooie koe, Meissie 4. Menno brak niet veel potten. Ook in hem zien we het patroon terug dat de koefamilie wel enorm presteert op zowel exterieur als productie. Maar alleen in de vrouwelijke lijn en met een goede coach, de veehouder, op de achtergrond.
Dan komt de volgende stap vanuit de showwereld naar de boerenpraktijk: Meissie 5, een dochter van Kian. Een koe die enorme producties combineert met hoge gehaltes en die 89 punten voor exterieur krijgt. Een koe die ook op shows goed mee kan. Kian brengt eindelijk ook eens levensduur en productiedrang in de lijn. En als bonus geeft hij vlees op de rug en aan de kont, in plaats van wandelende Maddison-skeletten. Dan komt de vader van Malando, Topspeed Gogo. Net als Kian een stier met melk en hoge gehaltes, maar met meer laatrijpheid en 110 celgetal.
Deze laatste twee stieren tekenen, gelukkig, bijna geheel voor de vererving van Malando. Hoewel ze bij Samen liever niet hebben dat we te veel naar de cijfers kijken, doe ik dat toch maar wel. Dan zien we een melkplas van +733 en +0,35 vet en +0,18 eiwit. Voor zwartbont, waar de stier zeker nog interessanter voor is, is dat +190 kilo melk, +0,43 vet en +0,26 eiwit! En dat met een hoge betrouwbaarheid, omdat die vanuit de dochters zelf komt.
In het exterieur zien we bij de dochters framekenmerken die gemiddeld zijn. De kruisligging is met 107 zeldzaam hellend. De kruisbreedte is met 103 gelukkig aanzienlijk gunstiger dan van moedersvader. De benen en klauwen zijn goed, de uiers prima, met de bemerking dat de achteruiers weinig toevoegen. Celgetal en klauwgezondheid zijn net als bij Gogo en Kian gunstig.
Aandachtspunten bij gebruik van Malando zijn de lage vruchtbaarheid en de melksnelheid van 93. Op een taaie koe moet je hem dus niet gebruiken. Op een melkuitligger past hij het beste. Zulke dieren krijgen vaak mastitis, wat afvoer betekent en dan hebt u nog geen Malando-kalfje. Op de koeien die niet opvallen qua melksnelheid, past hij dus beter.
Ook op al te dunne, smalle koeien zou ik geen wonderen verwachten. Koeien als de Malando-dochters die veel melk geven met hoge gehaltes, kunnen ook snel kaal zijn, want er wordt toch veel energie van ze gevraagd. Dat zal ook de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans van Bergen

    Bij het redigeren van de text is er een fout ingeslopen. Uiteraard is de Tulip koe nooit gespoeld met Alta Menno maar met Jerom. Daaruit werd Meisie 2 geboren en haar volle broer Menno.

Of registreer je om te kunnen reageren.