Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Koe in wei vergt bredere aanpak

Koeien in de wei houden is roeien tegen de stroom in, constateert adviesbureau CLM. Veel ontwikkelingen duwen richting opstallen. Om de tendens te keren, zijn gerichte stimuli nodig. Een weidepremie van minstens een cent op het melkgeld is er slechts één van.

Koeien in de wei houden wordt steeds lastiger. Als geen serieuze maatregelen worden genomen, is over vijf jaar bijna de helft van alle koeien permanent opgestald. Deze verwachting spraken zo’n 450 boeren uit in antwoord op vragen van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Aan onderzoeker Erik van Well de vraag in wiens opdracht dit scherp getimed onderzoek is gedaan.
”Het gebeurt niet vaak, maar wij hebben dit onderzoek geheel uit eigen beweging gedaan. We zijn zelf aan de slag gegaan, omdat we zagen dat het onderzoek in een behoefte voorziet en iedereen, inclusief wijzelf, graag wil weten hoe de situatie er de komende jaren uitziet.”

Misschien is niet iedereen even blij met jullie rapport. FrieslandCampina stelt net voor om de leden een toeslag van 0,5 cent per kilo melk te geven in ruil voor behoud van weidegang en dan stellen jullie dat een cent extra misschien net genoeg is.
”Aan die timing kunnen we niets doen. We hadden de enquête net af toen FrieslandCampina met haar voorstellen naar buiten kwam.”

Een halve cent is volgens jullie dus niet genoeg?
”We hebben het vermoeden dat die halve cent aan de krappe kant is om de koeien buiten te houden, laat staan dat boeren daarom de koeien weer naar buiten doen.”

Een volle cent is wel afdoende?
”Die cent doet wel wat. Die zal er in elk geval voor zorgen dat melkveehouders die nu nog weiden, minder snel voor opstallen kiezen.”

Maatschappelijke druk heeft niet heel veel effect, constateren jullie.
”Veruit de meeste veehouders zeggen dat ze weidegang belangrijk vinden om de gezondheid en het welzijn van de koe. Ook het landschap en het imago spelen een stevige rol. Voor ongeveer een kwart speelt mee dat het maatschappelijk gewenst is.”

Het aantal puur economische stimuli om de koe ook echt in de wei te houden lijkt niet zo groot.
”Het is hoe je dat bekijkt, maar veel factoren duwen richting meer opstallen.”

Wat is daar aan te doen?
”Een voldoende hoge weidetoeslag. Daarnaast zijn andere maatregelen nodig. Bijvoorbeeld een voorwaarde in de EU-betalingen, een bepaling in de kredietvoorwaarden van de bank en innovatieve techniek, zoals weidepoortjes bij de melkrobot.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tolschip

  Zou er ook niet eens een onderzoek gedaan moeten worden naar de maatschappeijke wenselijkheid van graanmolens (maalplicht), kerken (verplichte kerkgang), rode zakdoeken (draagplicht) en andere zaken waarbij de meerderheid een minderheid probeert te stimuleren vast te houden aan ' wat altijd is geweest en het liefst moet blijven' ?

 • no-profile-image

  Tolschip

  Zou er ook niet eens een onderzoek gedaan moeten worden naar de maatschappeijke wenselijkheid van graanmolens (maalplicht), kerken (verplichte kerkgang), rode zakdoeken (draagplicht) en andere zaken waarbij de meerderheid een minderheid probeert te stimuleren vast te houden aan ' wat altijd is geweest en het liefst moet blijven' ?

 • no-profile-image

  Tolschip

  Zou er ook niet eens een onderzoek gedaan moeten worden naar de maatschappeijke wenselijkheid van graanmolens (maalplicht), kerken (verplichte kerkgang), rode zakdoeken (draagplicht) en andere zaken waarbij de meerderheid een minderheid probeert te stimuleren vast te houden aan ' wat altijd is geweest en het liefst moet blijven' ?

 • no-profile-image

  Weidepoortjes bij de robot? Voor mij geen robot bij de weidepoortjes, kan dan zelf de wei niet meer in...........

Of registreer je om te kunnen reageren.