Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Gras kapotgevroren

Zolang wij in Brazilië zitten – bijna 8 jaar - heeft het nog nooit zo hard gevroren als dit jaar. Het groene landschap is nu gelijk bruin. Het weidegras is op.

Wij hebben het zelf niet gevoeld, omdat we op vakantie waren in Nederland. Maar ik heb in huis een thermometer die de binnen- en buitentemperatuur aangeeft. Deze gaf eind juni buiten twee dagen een minimumtemperatuur van 1,5 graad aan, gemeten op de veranda, beschut tussen twee houten pilaren op 1,5 meter hoogte . Aan de grond, in de open velden, en in bijzonder in de laagten heeft het dan zeker enkele graden gevroren. Op de boerderij was het ijs krabben op de voorruit van de auto. Dat is uniek.

Grasland dor en bruin

Terug van vakantie zag je het meteen. Alle weilanden waren dor en bruin als gevolg van de vorst. Op de boerderij was het weidegras ook per direct op. We vangen dit op met extra haverhooi, naast snijmaiskuil en verse groene haver.
Voor diegenen die voor hun ruwvoer nagenoeg volledig afhankelijk zijn van weidegras is het lastiger. Velen van hen melken in de winter sowieso al minder en na vorst helemaal.

Melkprijs na vorst omhoog

Gunstig voor ons is dat daardoor de melkprijs dan meestal stijgt. We kregen deze winter tot 95 realcentavos - ongeveer 41,5 eurocent - per liter. Na de vorst nog een eurocent extra. We hadden meer verwacht, maar de melkfabriek zegt dat er voor hen nog voldoende melk op de markt is. Ter vergelijking: afgelopen zomer – december/januari - kregen we 82 realcentavos – ongeveer 35,5 eurocent - per liter.
Ons weiland bestaat uit tyftongras. Bij voldoende warmte en regen loopt het gras vanzelf opnieuw uit. Helaas dit jaar kreeg het nadat de nieuwe groeipunten zichtbaar werden, begin augustus nog een keer vorst. Hierdoor laat het herstel nu iets langer op zich wachten.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Eén reactie

  • no-profile-image

    casev

    Goed om weer eens `n blog van je te lezen Monique. Hoe staat de melkveehouderij in Brazil ervoor? Je schrijft `n melkprijs van 41 cent, maar hoe verhoud zich dat tot de kostprijs? Immers, de Real is qua waarde flink gestegen tov. de euro. dus `n beetje lastig te vergelijken

Of registreer je om te kunnen reageren.