Rundveehouderij

Achtergrond

Chinese zuivel herstelt van melamine-crisis

De Chinese zuivelindustrie herstelt voorzichtig van het melamine-schandaal in 2008. De aantrekkende zuivelproductie kan de toenemende consumptie in het 1,3 miljard mensen tellende land echter niet bijbenen.

In 2008 bleken Chinese zuivelconcerns het chemische middel melamine te hebben bijgemengd bij kindervoeding om de eiwitpercentages kunstmatig op te voeren. In totaal werden 52.000 jonge kinderen en baby's opgenomen in het ziekenhuis vanwege nierfalen. Tenminste elf van hen zijn overleden. Het gevolg was dat de Chinese consument massaal uitweek naar buitenlandse alternatieven, van bijvoorbeeld FrieslandCampina, Fonterra en Dairy Farmers.

De grotere Chinese spelers Yili en Mengniu profiteren eveneens, omdat de Chinese consument in deze concerns meer vertrouwen heeft dan in kleinere verwerkers.

Het aantal melkkoeien nam door de afgenomen vraag in China af met 15 procent. De productie viel van 35 miljoen ton in 2008 tot onder de 30 miljoen ton, ondanks een door de bevolkingsgroei toenemende vraag naar zuivelproducten. Nog dit jaar maakten supermarkten in Nederland zich zorgen over het toenemend opkopen van grote hoeveelheden zuivel door Chinezen in Nederland die het illegaal voor commercieel gewin laten verschepen naar China.

De consumptie van zuivel nam in de grote steden af. In 2008 consumeerde de gemiddelde Chinees in stedelijk gebied bijna 15 kilo melk per jaar. In 2010 was de consumptie gedaald tot 14 kilo. De consumptie van yoghurt en melkpoeder daalde in gelijke tred. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat de consumptie dit jaar zal aantrekken met 4 procent. Babyvoeding is de snelst groeiende markt. Jaarlijks worden in China 7,4 miljoen kinderen geboren.

Nu al wordt 80 procent van de zuivelproducten via supermarkten afgezet, en de verwachting is dat het percentage blijft stijgen tot 90 procent over vijf jaar.

Het herstel is moeizaam. De Chinese productie van koeienmelk neemt in 2012 volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw toe met 5 procent tot 32,2 miljoen ton. De productie van vollemelkpoeder stijgt volgens de marktvorsers met 9 procent tot 1,2 miljoen ton. De import van melkpoeder stijgt 14 procent tot 450.000 ton. De grootste leveranciers zijn Nieuw-Zeeland en Australië. China exporteert zelf 11.000 ton melkpoeder, vooral naar Nigeria, Myanmar en Hongkong.

De import van wei neemt naar verwachting toe met 10 procent tot ruim 300.000 ton, waarvan volgens het rapport vooral de VS zal profiteren. De VS is goed voor meer dan 50 procent van de export van weipoeder naar China. De import van melk neemt 21 procent toe tot 40.000 ton. Het exportniveau zal in 2012 toenemen tot circa 27.000 ton. Dat is nog altijd een stuk minder dan de 38.400 ton die China exporteerde in 2008. De belangrijkste afnemer is Hongkong.

Of registreer je om te kunnen reageren.