Rundveehouderij

Achtergrond 466 x bekeken 1 reactie

Buitenlandse bedrijven rukken op in zuivelland Nederland

De Nederlandse kaascoöperatie DOC wil haar zuivelbedrijf fuseren met het Duitse DMK. De plannen voor dit samengaan komen ook voor de leden als een verrassing. Toch zijn de directies en bestuurders van beide ondernemingen al enige tijd met elkaar in gesprek. De coöperaties, die eigenaar zijn van de bedrijven, fuseren niet.

Het landschap van de Nederlandse zuivelindustrie verandert in rap tempo. Bovendien wordt de Nederlandse zuivel steeds minder een exclusief Nederlands speeltje. Als de voorgestelde ’fusie’ tussen de bedrijven van DOC Kaas en het Duitse DMK doorgaat, wordt zelfs de tweede speler op de Nederlandse zuivelmarkt een voornamelijk Duits bedrijf.

Eerder nam de Franse Groupe Bel de Leerdammer Company over, verwierf het Duitse Hochwald de Nestlé-fabriek in Bolsward en kocht het Scandinavische Arla de Friesland Foods fabriek in Nijkerk. Het Nieuw Zeelandse Fonterra opende begin dit jaar bovendien een Europees hoofdkantoor in Amsterdam, ook met de bedoeling om meer greep te krijgen op Europese zuivelstromen. Nu dient DMK zich aan.

Het ontwikkelt zich sinds het ontstaan in 2010 in rap tempo tot de leidende Duitse melkverwerker. Het nam een reeks kleinere bedrijven over en ging een samenwerking aan met Arla. Hoogste baas Josef Schwaiger wil echter meer. Hij wil DMK binnen enkele jaren laten doorgroeien naar een melkverwerking van 11 tot 12 miljard kilo, zei hij onlangs. Met DOC erbij zit DMK straks op 7,5 miljard. Schwaiger heeft dus nog enkele miljarden kilo’s melk te gaan.

Laat dit voor de leden van DOC helder zijn. Vanuit hun perspectief is het samengaan met DMK misschien een reuzenstap, voor DMK is DOC er misschien alleen maar een lekker hapje erbij.
Hoe het samengaan precies vorm zal krijgen, is nog onduidelijk. Deels ook nog bij DOC en DMK zelf. De coöperaties gaan in ieder geval niet direct samen. Dat zou ook wel erg lastig zijn, want de eigenaren van DMK, de coöperaties Nordmilch en Humana Milchunion, zijn zelf nog niet eens gefuseerd.

Bij DOC hoeven de ledenraad en de leden zelf voorlopig alleen te stemmen over een samengaan van hun bedrijven. Bij DOC zal de eindstemming begin november zijn. Wanneer deze stemming bij Nordmilch en Humana is, wil men aan Duitse zijde nog niet zeggen.

Deze stemmingen zijn niet de enige fusievoorwaarde. Ook de mededingingsautoriteiten moeten er hun zegen nog aan geven. Maar ook hier volgt na deze mededeling weer onmduidelijkheid. Want welke mededingingsautoriteiten moeten hun zegen geven: de NMa, het Bundeskartellamt, DG Mededinging in Brussel, of moeten ze er allemaal hun zegje over doen?

Eén reactie

  • no-profile-image

    demelkboer

    is goed werk dat het er meerderen hier in nederland voor het zeggen krijgen, want altijd luisteren naar die ene zuivelgigant ,word je wel eens moedeloos van.

Of registreer je om te kunnen reageren.