Rundveehouderij

Achtergrond 1098 x bekeken 3 reacties

Bedrijfsadviseur adviseert en helpt mee

Bedrijfsadviseur Goasse Dijkstra gaat verder dan andere adviseurs. Hij observeert, adviseert en werkt ook mee op de bedrijven die hem inhuren. „Het is een combinatie van theorie en praktijk”, zegt Dijkstra.

Goasse Dijkstra is van mening dat er in de agrarische sector behoefte is aan een ander type bedrijfsadviseur. Volgens de Fries dringt het gros van de huidige adviseurs niet door tot de kern van de zaak. Boeren durven daarbij het achterste van hun tong vaak niet te laten zien, waardoor problemen niet aan bod komen en daardoor onopgelost blijven.

Dijkstra pakt het anders aan. Met zijn eenmanszaak Buorkje en mear wil hij als onafhankelijke bedrijfsadviseur verder de diepte in. Niet alleen praten aan de keukentafel, maar ook meehelpen in de dagelijkse bedrijfsvoering. „Als boer moet je jezelf scherp houden. Bedrijfsblindheid is een groot gevaar”, zegt Dijkstra.

De ambitieuze Fries, die sinds oktober vorig jaar enkele klanten op weg helpt, realiseert zich heel goed dat boeren niet zitten te wachten op een adviseur die zichzelf aanbiedt en zegt dat het anders en beter kan. Hij is daarom een samenwerking aangegaan met banken en accountants. Via hen probeert Dijkstra voet aan de grond te krijgen. „Ik wil niet de zoveelste adviseur zijn. Ik wil wat toevoegen. Ik realiseer me dat ik daarvoor eerst het vertrouwen van de boer moet winnen. Via deze partijen hoop ik dat te bewerkstelligen.”

De aanpak van Dijkstra lijkt simpel. Hij stelt de klant allereerst enkele belangrijke kernvragen. Waarom ben je boer? Wat zijn je doelstellingen? Hoe zie je het bedrijf over vijf jaar? Wat zijn verbeterpunten? Door zelf ook mee te werken ziet Dijkstra dingen, die andere bedrijfsadviseurs niet zien. „Het is een combinatie van theorie en praktijk. Zo kan ik de klant handvatten aanreiken om denken en doen te veranderen.”

Dijkstra is zelf geen boerenzoon, maar heeft ervaring in de melkveehouderij. In zijn jeugd was een nabijgelegen boerderij zijn tweede huis. Hij volgde de hogere landbouwschool, liep stages in Denemarken, Australie en Nieuw-Zeeland en werkte twee jaar op een melkveebedrijf in Friesland. De meeste ervaring deed hij op in Michigan (V.S.), waar hij 4,5 jaar werkte. Hij was er onder meer herdsmanager en bedrijfsleider op een boerderij met 1.500 melkkoeien. „De ervaring die ik heb opgedaan, wil ik graag delen. Daarbij richt ik me echt niet uitsluitend op bedrijven met problemen. Met het oog op 2015 is er sectorbreed behoefte aan advies.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Op wat voor manier wil hij adviseren?
  Dat kan ik niet opmaken uit het artikel. hij zoekt samenwerking met banken, accountancy en hij loopt met de boer mee. Dus advies op financieel gebied maar ook op technisch gebied??

 • no-profile-image

  Goasse Dijkstra

  Advies op alle fronten, dus op financieel gebied, bedrijfstechnisch gebied, bedrijfsorganisatie, bedrijfsefficientie. Door mee te lopen op het bedrijf zie ik op welke fronten behoefte is aan verbetering en extra kennis. Boeren kunnen mij ook rechtsstreeks benaderen zonder tussenkomst van banken en/of accountancy.
  Advies, begeleiding en ondersteuning op maat omdat geen bedrijf hetzelfde is.
  Ik help desgewenst mee om het gegeven advies toe te passen in de praktijk. Ook geef ik ondersteuning bij de dagelijkse werkzaamheden tijdens het begeleidingstraject.
  Dus niet alleen het signaleren van de zwakke punten,maar ook hulp bij het vinden van passende oplossingen en de uitvoering hiervan.
  Mochten er nog vragen zijn dat kunt u contact opnemen met Goasse Dijkstra. www.buorkjeenmear.nl
  Tel.nr. 06-11264110

 • no-profile-image

  Boersma

  Denk dat we hier veel van kunnen leren. Is meer behoefte aan dan wij denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.