Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivel kampt met willekeur bij export

Een land dat het moet hebben van de uitvoer, moet leren leven met de nukken van de landen waar de producten naartoe gaan. De Nederlandse zuivelexporteurs merken in toenemende mate dat buitenlandse afnemers van de ene op de andere dag van humeur kunnen veranderen en dat daar niet altijd een peil op valt te trekken.

Voorzitter Geert Koopstra maakte dinsdagmiddag aan het eind van zijn nieuwjaarsrede bij het Productschap Zuivel zijn toehoorders deelgenoot van zijn zorg over toenemende handelsbeperkingen. Hij ziet dat landen naar andere handelsbeperkingen grijpen, nu de wereldhandelsorganisatie WTO de toepassing van invoertarieven steeds minder tolereert.

Nederland is voor haar export voor een groot deel aangewezen op de buurlanden. Van de Nederlandse zuivelexport ging in 2010 63 procent naar andere landen binnen de Europese Unie. Maar een aanmerkelijk deel gaat veel verder weg, naar landen buiten de Europese Unie. In het afgelopen jaar ging voor ongeveer 1,7 miljard aan zuivelproducten naar buiten de EU.

"Die export verloopt niet altijd even glad", aldus Koopstra. "In toenemende mate wordt die geconfronteerd met tamelijk willekeurige beperkingen. Dat is een probleem dat zich niet beperkt tot de zuivelsector en ook niet tot Nederland alleen."

"Het lijkt erop dat sommige importlanden andere wegen zoeken om de invoer te kunnen sturen nu in het kader van de wereldhandelsbesprekingen de invoertarieven moeten worden beperkt. De Nederlandse overheid doet er veel aan om hieraan paal en perk te stellen."

Koopstra is blij met de inspanningen van de Nederlandse overheid. Maar de inspanningen van minister Maxime Verhagen alleen zijn niet voldoende. Productschapvoorzitter Koopstra: "Ik denk dat een actievere rol van de Europese Commissie op zijn plaats zou zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.