Rundveehouderij

Achtergrond

‘Topkoe levert nog geen topstier’

Het is opvallend dat topkoeien zelf weinig topstieren voortbrengen. koeien hoog in de ranglijsten Krijgen is ook een kwestie van behendig manoeuvreren.

Vorig jaar spraken we de plaatselijke garagehouder. Hij had een mooie auto voor mijn vriendin. Een Duitse sportauto, vraagprijs €530.000. Ik kon haar natuurlijk niet teleurstellen en bood €400.000. Dit was niet genoeg. Het gesprek vond plaats met carnaval en het bod was dus niet serieus, het zou zeker mijn financiële einde betekend hebben. Ik vraag me sowieso af hoe iemand in Nederland en met de Balkenendenorm zo’n auto kan betalen. Het beste was als politie en Fiod alle eigenaren van zulke auto’s arresteren en volledig natrekken. Een aantal van hen moet zich wel bezighouden met duistere zaken.

Dat gevoel heb ik ook wel eens als ik het jaaroverzicht van de melkcontrole lees. Nog maar een paar jaar geleden waren de Ponsstar-koeien met producties tot 20.000 kilo melk een veelbesproken sensatie en moesten er bodygards bij de koeien staan als ze geshowd werden; de kans werd reëel dat iemand ermee weg zou rennen. Of iemand zou stiekem haren uit de koeien trekken om er thuis op stal superkoeien van te klonen. Nu is 20.000 kilo melk in een lijst niet meer zo speciaal. Er staat zelfs een Koerier 104-dochter in met ruim 30.000 kilo melk. Gemiddeld heeft deze koe 68,2 kilo melk per dag geproduceerd.

Select gezelschap

Hogeproductiekoeien staan op allerlei bedrijven. Elk jaar op andere. Een top-melkproductiekoe kan overal wel staan, zo lijkt het. Zo niet de koe met een top-exterieur. Die koeien staan al jarenlang op dezelfde bedrijven. Heb je als vaars 88 punten of meer, dan kun je eigenlijk alleen bij een select gezelschap van steeds dezelfde bedrijven staan. Dat maakt het bekijken van deze lijsten vervelend, je weet vooraf wie er in staan. Ook hebben deze boeren vaak weinig vaarzen aangemolken. Of althans, ze hebben er maar weinig laten inschrijven. Als je 100 stuks jongvee hebt, melk je 50 vaarzen aan en is het dus raar om met minder dan tien vaarzen in een lijstje te staan. Toch staan er veel zo in. Bij die bedrijven is men niet streng genoeg. Bij ons werden vaarzen die ik niet liet inschrijven er wel uitgepikt en moest ik uitleggen dat ik die binnenkort weg deed. Dat was er af en toe één en niet 35 ineens.

Natuurlijk speelt jaloezie een rol. Ik kan niet eens een fatsoenlijke auto voor mijn vriendin kopen en nu staan mijn koeien ook al niet in het jaaroverzicht. Dan is het moeilijk om te zien hoe anderen wél succes hebben.

Maar wat me is opgevallen, is dat uit de koeien met de extreem hoge melklijsten zelden een fokstier voortkomt. Eigenlijk alleen Ponsstar Shogun. Je zou dan verwachten dat die minimaal +3.000 kilo melk vererft, maar dat doet hij niet. Er is helemaal geen hoge melkvererving uit die familie naar Shogun gekomen, hooguit een plus die ook wel uit andere koeien had kunnen komen. Bij exterieur geldt hetzelfde. Als deze bedrijven er jaar op jaar zo ver bovenuit steken, moeten ze toch stieren kunnen leveren met 130 exterieur, zou je denken. Niet dus.
We hadden hier ooit rietjes van een stier van een van de hoogste exterieurbedrijven in Nederland. Toen ik de stier bij de ki zag staan, schrok ik ervan hoe extreem smal hij was. De kalfjes hebben we weg moeten doen. Allemaal extreem smal met een voorhandbreedte van 1. Dat zou dan later wel uitgroeien, maar daar zit ik niet op te wachten. Ik heb kalfjes zat en probeer de goeie eruit te pikken. Het is mijn ervaring dat je aan een kalf al aardig kan zien hoe het later als koe wordt.

Voor mij als intensief proefstiergebruiker is het belangrijk dat stamboekcijfers kloppen. Ik heb wel ervaren dat als je mensen de ruimte geeft regels te buigen, ze dat ook doen. Daar moet op toegezien worden. De ervaring leert dat het simpel op te lossen is door de rijtjes topkoeien en topbedrijven niet meer te publiceren. Dan verdwijnt de behoefte om erin te komen en worden de cijfers reëler. Maar het zou zonde zijn als het zover moet komen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.