Rundveehouderij

Achtergrond

Steeds meer melkkoeien aan de hennep

Veghel - Het aantal melkveehouders dat vezelhennep voert aan hun koeien stijgt dit jaar verder na overwegend positieve ervaringen van enkele Brabantse boeren in de eerste twee proefjaren.

Agrifirm verwacht dat melkveehouders dit jaar al tot 100 hectare vezelhennep gaan verbouwen.
Pionier Stan Roefs begon met de teelt van vezelhennep in 2009, op 1,2 hectare grond in Loosbroek. Hennep dient als alternatief voor bijvoorbeeld stro en als aanvulling op de bulk gras of mais. Het vezelrijke supplement is nodig om het samentrekken van de pens te stimuleren en de spijsvertering te verbeteren.

De eerste ervaringen van vezelhennep als voer voor koeien zijn goed, zegt ruwvoerspecialist Mark de Beer. Koeien die hennep krijgen geven iets meer melk maar zijn vooral gezonder. Op langere termijn kunnen de levensverwachting en het rendement dus stijgen. Bovendien is het verbouwen van vezelhennep goedkoop, eenvoudig en duurzaam. De ijzersterke plant groeit tot 4,5 centimeter per dag en kan al in augustus worden geoogst. Beregening, bemesting en gewasbescherming zijn niet nodig.
Het grootste probleem tot dusver is de oogst. De sterke vezelhennep raakt snel verstrikt in de maïshakselaar.

Pionier Roefs ontdekte het 'gewasje' op internet. "Ik ben geen echte akkerbouwer en het groeit vanzelf'', zegt hij enthousiast. Maar Roefs is na twee jaar testen minder enthousiast dan in het begin. Als nadeel noemt hij dat de koeien de vezelhennep niet echt lekker vinden. "Ze moeten het misschien nog leren eten.''

Roefs gaat volgend seizoen nog wel door met experimenteren. Agrifirm noemt vezelhennep niet direct het groene goud maar voor sommige bedrijven is het een uitkomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.