Rundveehouderij

Achtergrond

'Rusland draagt de markt'

De Nederlandse kaasexport is het afgelopen jaar met 21 procent gestegen. "Rusland draagt de markt", weet kaasexporteur Klaas Westland van Westland Kaas in Huizen. Ook voor het komende jaar is hij daarom redelijk positief gestemd.

Is de toegenomen kaasexport over het afgelopen jaar niet vooral een kwestie van herstel na de economische crisis?
"Niet helemaal. In heel veel landen was veel minder sprake van een economische crisis; daar is het vooral de lokale economie die zich ontwikkelt. Wat echt opvalt, is Rusland. Dat land is nu de grootste kaasimporteur van de wereld geworden, met 200.000 ton. Rusland is Amerika hierin voorbijgestreefd. De Russen dragen nu de markt, die kopen alles op. Er zijn geen voorraden meer."

Welke ontwikkelingen speelden er nog meer?
"Nieuw-Zeeland en Australië exporteerden ook niet gek veel kaas meer, en tevens nam de uitvoer vanuit Zuid-Amerika af. Latijns-Amerika houdt nu meer kaas binnen het eigen continent, ook omdat Europese kaas op de exportmarkten het afgelopen jaar goedkoper was dan Zuid-Amerikaanse."

Wat betekende dat voor de kaasprijs?
"Sinds het voorjaar zat er een mooie stijgende lijn in. De kaaswaarde is pakweg 15 procent gestegen, en de markt accepteerde dat ook. Als Rusland de markt schoonhoudt, kun je in andere landen ook iets brutaler zijn."

Is die 'afhankelijkheid' van Rusland niet gevaarlijk?
"Wel als Rusland ineens minder zou afnemen. Maar dat verwacht ik niet. De Russische koopkracht neemt toe en westerse producten zijn nog steeds hip. Ze denken toch dat Europese kaas beter en lekkerder is dan Russische."

Wat verwacht u voor 2011?
"Ik denk dat de kaasprijzen op de korte termijn stabiliseren. Normaal loopt na de kerst de handel wat terug, maar dat gebeurt nu niet. Alle voorraden zijn weg en de kaasfabrieken gaan volop in productie. En het kan zomaar zijn dat vanaf maart de kaasprijzen weer verder oplopen."

Profiteren de merkkazen ervan mee?
"Ja. Je merkt dat de markt heel gewillig is. Bij basiskaas moeten we soms een uur vechten om de prijs, bij Old Amsterdam zijn we zó klaar."

Gaat er nu ook meer melk in de kaasbak dan normaal?
"Dat zou best kunnen, maar daar heb ik geen zicht op."

Of registreer je om te kunnen reageren.