Rundveehouderij

Achtergrond

Prijzen voor structuur en energie weer hoger

Structuur en energie. Dat zijn de ingrediënten waar de meeste vraag naar is op de ruwvoermarkt voor melkvee.

Het is dan ook niet gek dat de prijzen van met name de structuurrijke producten weer een stijgende tendens vertonen. Dat komt voor een deel doordat het van ver moet komen.

Graszaadhooi en andere producten met prik komen uit Frankrijk, Oost-Duitsland en Denemarken. De meeste prijzen zijn dagprijzen, maar graszaadhooi werd deze week geleverd voor 180 euro per ton, maar dan moet wel zelf worden gelost.

Bij de natte producten worden eiwitrijke varianten als bierbostel iets goedkoper, de energierijke producten worden duurder. Ook omdat die minder royaal beschikbaar zijn. Perspulp en aardappelvezels zijn nagenoeg uitverkocht.

Corngold is er nog wel. Net als snijmais. Een echte markt voor snijmais is er nog niet, melden handelaren. Er komen nog maar kleine partijen op de markt. Ook zitten aanbieders en verkopers nog in de aftastende fase. Toch is wel duidelijk dat de handel vanaf een flink hoger niveau start dan vorig jaar. Het verschil met toen bedraagt al zo’n 17 tot 18 euro per ton. Dat komt voor een deel door de iets duurdere en ook iets kleinere oogst van dit jaar, voor een ander deel door de verwacht goede vraag in de komende tijd.

Prognose: energie duurder, eiwit iets goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.