Rundveehouderij

Achtergrond

Onduidelijkheid onder boeren over adviezen RIVM

In de zone tot 10 kilometer benedenwinds de brand in Moerdijk bevindt zich in Strijen het melkveebedrijf van Sander Vijverberg. Na het uitbreken van de brand bij Chemi-Pack zijn zijn koeien aan de diarree en liggen roetdeeltjes verspreid over het grasland.

“Ik heb zelf contact opgenomen met de autoriteiten via de site crisis.nl”, vertelt Vijverberg. Daarna volgden de ontwikkelingen elkaar volgens de veehouder snel op. Momenteel onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op zijn bedrijf genomen grasmonsters.

Eerder deze week deed Vijverberg zijn verhaal tegenover Nieuwsuur. “Zaterdag was 10 procent van de koeien aan de diarree, zondag 20 procent, en nu ruim 30 procent”, zo meldde hij in het programma. Inmiddels lijken de koeien aan de beterende hand al kostte het hem de nodige moeite om dit te bewerkstelligen. Door extra bicarbonaat en luzerne aan het rantsoen toe te voegen wist hij de dieren weer wat beter in conditie te krijgen. “Mij is vertelt dat de problemen zo’n vijf dagen mogen duren, en dat de koeien dan weer op moeten knappen”, legt hij uit.

Naast de grasmonsters wordt ook de geproduceerde melk gecontroleerd. Hij, en zijn elf collega’s bij FrieslandCampina, moet voorlopig nog wachten op de uitslag. “Eigenlijk zou ik de resultaten van het melkonderzoek vrijdag krijgen, maar er is aangekondigd dat er meer tijd nodig is.” Een woordvoerder van FrieslandCampina laat weten dat de zuivelonderneming de uitslagen komend weekend verwacht.

Duidelijk is dat er onder de agrariërs in het gebied ten noorden van Moerdijk nog veel vragen leven. De voorlopige uitkomsten van de onderzoeken stellen niet gerust.

Voorzitter van LTO in Zuid-Holland, Arie Verhorst, laat weten dat de eerste uitkomsten van het onderzoek geruststellend lijken, maar dat er nog veel vragen over blijven. “De uitkomsten van het onderzoek zijn tot nu toe erg globaal en vrijblijvend. We hebben nu behoefte aan duidelijke richtlijnen.” Agrariërs in het gebied weten volgens Verhorst nog niet waar ze aan toe zijn. Hij hoopt dat hier in de loop van de week verandering in komt.

Aan de hand van een aantal passages in het RIVM-rapport is duidelijk te zien dat er inderdaad snel aanvullende informatie nodig is. Zo is op 3 kilometer afstand van Moerdijk, benedenwinds de plek van de brand, dichtbij het dorp Strijensas door het RIVM een grasmonster genomen om eventuele dioxineverontreiniging vast te stellen. Het grasmonster blijkt dermate verontreinigd met dioxine dat het RIVM ten aanzien van deze specifieke lokatie adviseert om de eerste snede gras in het voorjaar te verwijderen en te laten vernietigen. Vreemd genoeg is het monster niet genomen op een melkveebedrijf, maar waarschijnlijk aan de rand van een akker. “Ik moet toegeven dat ik wel even schrok toen ik dit advies las”, vertelt Vijverberg. In de nabije omgeving ben ik de namelijk enige melkveehouder. Verder zitten hier alleen akkerbouwbedrijven.” Zolang hij de uitslagen van de op zijn bedrijf genomen monsters nog niet heeft wacht hij af, maar het genoemde RIVM-advies belooft weinig goeds.

Naast de hoge dioxinewaardes speelt ook nog de discussie over vervuiling van gras met lood. Ook deze meting vond niet op zijn bedrijf plaats, maar in de Mariapolder. Op de dag van de brand bij Chemie-Pack is veel meer lood gemeten in neergedaalde roetdeeltjes dan is toegestaan: 879 milligram per kilo, terwijl 0,5 milligram per kilo kg normaal is. Een dag later werd er veel minder lood in het gras gevonden, namelijk 2,0 milligram per kilo. Volgens het RIVM zou het gaan om een eenmalige uitschieter, maar deskundigen betwijfelen dit. Ook sluiten deskundigen een relatie tussen de hoge loodwaardes en de zieke koeien van Verhorst niet uit.

Er zijn nog veel vragen waar een antwoord op moet komen. Vooralsnog kunnen getroffen agrariërs alleen maar afwachten tot nieuwe onderzoeksresultaten bekend worden gemaakt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.