Rundveehouderij

Achtergrond

Nieuwerwets

Ook al roepen de soms wat middeleeuwse methoden hier in Engeland weleens ergernis bij me op, soms is het heel handig om ook de ouderwetse methoden te beheersen.

Op een vrijdagmiddag ging de telefoon. Zo vlak voor het weekend wilde de veehouder niet langer wachten, dus belde hij met de vraag of we toch even langs konden komen. Een wat oudere Jersey-dame, al maanden aan de melk, was al een paar dagen uit de melk en had geen zin meer om te eten. De ‘ping’ (steelband) was al bijna zonder stethoscoop te horen, er was geen twijfel mogelijk: een lebmaagverplaatsing naar links. Dat betekende opereren.

Korte armen

Tot zover geen probleem. De koe werkte mee, de veehouder werkte mee en binnen 20 minuten stond ik met mijn armen in de buikholte te graaien. De lebmaag was enorm en omdat ik maar een klein meisje ben met korte armen, moest ik eerst wat gas af laten lopen voordat ik de lebmaag kon terugdraaien naar zijn oorspronkelijke positie.
Het aflopen ging goed, het terugdraaien wat minder: het leek wel of de maag vergroeid was. Ik ging op onderzoek uit en kwam al vrij snel de vergroeiing tegen. De lebmaag zat links onder in de buik aan de pens vergroeid. Omdat het aan de linkerkant van de koe was en de pens nog redelijk vol, kon ik er net niet genoeg bij met mijn arm. Ik besloot de koe dan ook maar aan de linkerkant open te maken.

Operatie aan linkerkant

Improviseren kun je leren en vroeger werden lebmaag- verplaatsingen naar links altijd via de linkerkant geopereerd. Waarschijnlijk doet de oudere generatie dierenartsen het nog steeds op die manier. Bij de nieuwerwetse methode wordt de koe aan de rechterzijde geopereerd. De lebmaag wordt met zijn ophangband (omentum) vastgezet onderin de wond zelf. Bij de ouderwetse methode wordt de koe aan de linkerzijde geopereerd en wordt de lebmaag op de buikbodem vastgezet.

Op hoop van zegen

Vanaf de linkerkant kreeg ik de behoorlijk grote vergroeiing goed in beeld. Het was onmogelijk om de lebmaag los te maken van de pens: dat zou te veel schade opleveren. Bovendien zag de wand van de lebmaagwand er al heel slecht uit, met name rondom de vergroeiing. Dit was waarschijnlijk ontstaan door een lebmaag- zweer. Omdat de lebmaag vrij laag (op de bodem van de buik) aan de pens was vergroeid, heb ik hem onderin de buik vastgezet. Op hoop van zegen heb ik de koe dichtgemaakt (aan beide kanten) en nu is het fingers crossed. Volgende keer maar weer gewoon de nieuwerwetse methode doen?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.