Rundveehouderij

Achtergrond

Melkkoe weer iets goedkoper

De handel in melkvee loopt rustig door. De vraag is redelijk, maar het aanbod groter. Het is vooral afkomstig van melkveehouders die enigszins saneren in de stapel, er komt minder vrij uit bedrijfsbeëindiging. Goed melkvee afstoten kan in de staart van het melkseizoen de melkproductie nog even drukken. Over twee maanden wordt de melkbalans opgemaakt, die bij veel boeren nog naar de verkeerde kant doorslaat. Het brengt meteen wat cash in het laatje, terwijl quotum leasen investering vergt. De prijs van de eerste kwaliteit melkvee staat daardoor wat onder druk, temeer daar de export van nieuwmelkte vaarzen minder vlot gaat dan enkele weken geleden. Op bestemming Italië en Engeland is wat minder animo en geldt bovendien de eis van correcte enting tegen blauwtong. Fokpinken zijn op het moment redelijk plaatsbaar, dankzij de in het laatste kwartaal van 2010 voorspoedig verlopen vaarzenexport.

Prognose: melkkoe goedkoper, pinken duurder, export stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.