Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Melk per boot afleveren

Herwijnen – De gebroeders Van Zee moeten noodgedwongen de melk per boot afleveren.

Melk per boot afleveren

Herwijnen – Het melkveebedrijf van de gebroeders Van Zee in de uiterwaarden van de Rijn bij Herwijnen is door de hoge waterstand afgesloten van de buitenwereld. ”Het is niet voor het eerst hoor. We houden er wel rekening mee”, vertelt Peter van Zee.

Met twee tanks van 600 liter wordt de melk op een afgesproken tijd naar de dijk gevaren, waar de melkauto de melk vervolgens ophaalt. ”We melken ’s zomers in een doorloopmelkwagen, dus we hebben een tank en de andere hebben we geleend, omdat de tankauto niet zo lang kan wachten.” De broers melken veertig koeien, waardoor de melk in twee tanks past. ”Alleen bij harde wind kunnen we niet varen, omdat de boot niet heel stabiel is”,

Van Zee hoopt dat het waterpeil in de rivier niet verder stijgt. ”We houden de Duitse waterberichten goed in de gaten. In 1995 stond het water nog hoger. Toen hadden we echt problemen omdat de kuil ook in het water lag. Nu ligt de kuil nog droog, al moeten we er wel door het water heen.” Van Zee neemt voor zijn bedrijf extra maatregelen als er hoogwater dreigt. ”We zorgen dat er voldoende voervoorraad is, want voerwagens kunnen ons ook niet bereiken.”

Foto Adrie van Kuilenburg

Actie bij Vion in Apeldoorn

Apeldoorn – Actievoerende varkenshouders voor de poort van de Vion-slachterij in Apeldoorn. Ongeveer zestig varkenshouders blokkeerden de toegangspoorten tot het slachterijterrein. De actie, opgezet door de vakbond NVV was bedoeld om aandacht te vragen voor de slechte prijzen die varkenshouders ontvangen voor hun dieren.

Bleker test fruitkennis

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van ELI proeft de inhoud van de eerste levering schoolfruit aan de Haagse Houtwijkschool. Hij overhandigde een kist om de start van het nieuwe schoolfruitseizoen in te luiden.

Als een school meedoet aan het schoolfruitprogramma, krijgen leerlingen kosteloos acht tot tien weken lang twee of drie keer per week fruit of groente. Dat moet scholen en ouders aanzetten om daarna zelf leveringscontracten aan te gaan met leveranciers van schoolfruit. Na die periode is de levering overigens niet meer gratis.

In Nederland kunnen binnen het budget dit jaarruim 1.400 scholen meedoen met het programma. Er zijn vijf erkende leveranciers. Naast The Greenery en Freshweb zijn dat Fruitschool, Van Kekem Fruit en Willem en Drees.

Foto Engel Lameijer

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tony

    Herwijnen ligt aan de Waal i.p.v. aan de Rijn

Of registreer je om te kunnen reageren.