Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Geen nieuws, goed nieuws?

De media hebben de neiging alleen slecht nieuws uit te venten. Maar over de landbouw is ook veel goed nieuws te berichten.

Het is al bijna twee maanden geleden dat ik voor het laatst schreef naar aanleiding van discussies over de prijs van ons voedsel. Ik kon gewoon geen goed onderwerp vinden. Mijn werk verliep voortreffelijk. Alles lukte. Ik maakte deel uit van een symposium over biodiversiteit, waarbij ik mijn onderwerp over financiering van biodiversiteit (het nieuwe woord voor duurzame landbouw) ook nog plenair mocht presenteren. De belangstelling was goed. Iedereen blij. Maar ik zag er niets meer van terug in de (vak)pers. Half december publiceerde ING een rapport over de zaaizaadindustrie, een sterke sector die goede vooruitzichten heeft. De media pikten dit maar mondjesmaat op.

Sectorvisie

Eind december publiceerde ING zijn sectorvisie over de visserij. Een visie waarin we vooral kansen zien voor de duurzame visserij. Op zich geen nieuws, want de gangbare visserij functioneert al jaren moeizaam. Dus weinig nieuws in onze ogen. Toch vatten sommigen de titel negatief op. En dat werd groot nieuws in de sector zelf. Gelukkig zijn de lijnen kort en konden we zowel de pers als de vertegenwoordiger van een groep vissers snel duidelijk maken dat wij vooral juist de kansen voor de sector voor het voetlicht willen brengen.

Publiciteit

Vandaag schoot me die reactie weer te binnen. Onze onder-zoekers stellen deze week het agrarisch kwartaalbericht samen. Dat doen ze in overleg met de sectorspecialisten. Publiciteit is een van de ‘bijvangsten’ van al dat werk door het onderzoeksbureau. ING wil de markten in beeld brengen. Nu groeide de landbouw-productie in 2010 met 10 procent. Dat is heel positief nieuws. De te verwachten groei voor 2011 is ‘slechts’ 4 procent. Deze negatieve trend zal nieuwswaardiger zijn dan het positieve nieuws.

Goed nieuws in de kantlijn

Alle legpluimveehouders en varkenshouders weten wat het nieuws is. Onze oosterburen hebben namelijk iets te slordig ingekochte grondstoffen vermengd met diervoer, waardoor nu in de voedselketen stoffen voorkomen die er niet in horen. Dat had veel stress en drastische prijsverlagingen tot gevolg, waardoor de marktverwachting voor de varkens- en pluimveehouderij niet duidelijk is voor het jaar 2011. Dat ene woord, die vervuilende stof, maakt voorspelling rentabiliteit in 2011 onzeker.
Ik zag goed nieuws in de kantlijn. De brief van Vion in eerste instantie en de latere uitleg over de prijsdifferentiatie zijn goed nieuws voor allen die in ketenproductie meedoen. Maar ook voor de andere partijen. De markt blijft op een hoger niveau. Al jaren wordt aangegeven dat alleen bulk niet goed is. De tomatentuinders hebben dat in de jaren negentig al geleerd met de ‘Wasserbombe’-tomaat al geleerd. Dat gaan we met vlees ook doen. De landbouw is sterk en groeit. Het ministerie van ELI is daar van doordrongen.
Met plezier zie ik dat VanDrie Group, producent in de kalfsvleessector, zelfs met een crackertje op de voorpagina’s komt. Goed nieuws is wel nieuws. Als je het maar goed weet te brengen. Komt u ook kijken bij de open dag van de tweede Rondeel-legpluimveestal?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Boeren en tuinders hebben al gegeten en gedronken als ze derden weer eens duurzaamheid horen prediken. Financiële duurzaamheid, daar smachten ze naar! Zolang die mooie vleesconcepten niet verder komen dan een paar cent op de vaste verdorven notering, is er nog weinig bereikt. Misschien is dan a la Van Drie wel het beste, groot, groter, grootst, monopolist of uiteindelijk gelijk ABN AMRO en ING in staatshanden. Wat lijkt dat toch veel op het communisme in het vroegere Oostblok, is dat wat we bejubelen? Hosanna!

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Tsjongejonge, varkenshouder, wat een klaagzang. Als er een vleesconcept eindelijk verschil lijkt te gaan maken brengt het weer niet genoeg op. Als je veel wilt bereiken moet je met een klein beetje beginnen. Ik vind dat Kees gelijk heeft, er is ook heel veel positiefs te melden. Is beter dan elkaar het graf in te praten. En...als je vind dat je niet genoeg verdient aan het varkenshouden ga dan asjeblief iets anders doen.
  Groeten, Willem.

 • no-profile-image

  arievanbommel

  ik weet niet waar jij het recht vandaan haalt om te zeggen dat een varkenshouder die klaagd en niet genoeg verdiend, maar wat anders moet gaan doen. er blijven er dan namelijk maar heel weinig over. over het star concept van vion heb ik dezelfde gedachte als varkenshouder, de extra kosten betalen en nu in crisis tijd een paar cent meer! dat voelt voor mij precies hetzelfde als een miljoenair een euro geeft aan een goed doel. wat doen we toch weer veel voor de maatschappij!!!!!de top bij vion ontslaan, die roepen nu al dat de varkens tot de zomer goed worden, maar naderhand weer inzakken. dat is hetzelfe als een marktkoopman zaterdags op de markt tegen de klanten zegt, koop maar niet te veel want over een tijdje kun je het voor minder hebben. maar zulke stommerikken vind je op de markt niet

 • no-profile-image

  Realist

  Varkenshouder heeft gelijk, hij mag best klagen! Alles proberen om het zeer goed te doen, maar het wordt niet betaald! Als je dit nog niet begrijpt moet je de mond dicht houden! Het is een ramp voor diegene die zwaar geraakt worden door de gevolgen van de crisis. Waar ze zelf niets aan kunnen doen. Het is een bankcrisis, daar zijn dingen gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren. En erger nog, nog steeds gebeuren. Ze moeten op het matje geroepen worden voor hun wandaden! Anders stort de hele economie in en gaan de goede bedrijven ten onder!

Of registreer je om te kunnen reageren.