Rundveehouderij

Achtergrond

Britse bond voert retoriek melkprijzen op

Britse melkveehouders komen steeds meer in het geweer nu hun melkprijzen sterk achter blijven bij de ontwikkelingen op de wereldmarkt.

’’Het enorme falen van de Britse melkmarkt om normaal te opereren is een schandaal en een wandaad”, zegt voorzitter Mansel Raymond van de melkveesectie binnen de Engelse National Farmers Union (NFU). ’’De crisis in de zuivel is nu de topprioriteit”, voegt voorzitter Peter Kendall daaraan toe.

Veehouders die leveren voor de verse melkmarkt vangen weliswaar zo’n 28 pence (32,5 cent) per liter maar hun collega’s wier melk naar de fabricage van kaas, boter of melkpoeder gaat, halen vaak net de 24 pence per liter. Die melkprijzen zijn de laatste tijd wel iets omhoog gegaan maar lang niet zo sterk als de wereldmarkt voor dergelijke producten, stelt Raymond. Uit een overzicht van de EU blijkt ook dat de Britten op de 23e plaats staan wat betreft melkprijzen in Europa.

De laatste weken hebben de organisaties van melkveehouders bij onder meer Dairy Crest en Robert Wiseman openlijk aangedrongen op een hogere prijs voor hun melk. Ook de Schotse boerenbond NFUS vroeg al eerder aandacht voor de crisis in de zuivel. De grote NFU in Engeland probeert die strijd nu wat meer naar zich toe te trekken, met de harde woorden van Raymond en Kendall als bewijs.

De boerenbond heeft bovendien een opvallende zet gedaan door de bekende actiegroep Farmers for Action min of meer binnenboord te halen. Kendall zelf heeft vorige week een gesprek gehad met de leider van FfA, David Handley. Ze hebben afgesproken gezamenlijk actie te voeren.

Handley heeft de afgelopen weken al verschillende keren gedemonstreerd bij distributiecentra van grote supermarkten en daarbij ook al de advocaten van winkelbedrijf Asda op zijn nek gekregen. Kendall en zijn NFU wijzen al te militante acties af, maar staan nu wel met Handley ’vooraan het front.’

Of registreer je om te kunnen reageren.