Rundveehouderij

Achtergrond 190 x bekeken

Vleeskalveren iets duurder

Nu de vakanties in Zuid-Europa ook grotendeels voorbij zijn, loopt de afzet van kalfsvlees een stuk beter. De opbrengst van zowel blanke als rosévleeskalveren stijgt daardoor.
Het aanbod rosévleeskalveren onder 8 maanden met een geslacht gewicht van minimaal 160 kilo is niet groot. Sommige vleeskalverhouders hebben grote moeite om hun dieren die zij op een leeftijd onder 8 maanden af willen leveren op gewicht te krijgen. Als zij niet een gewicht van minimaal 160 kilo halen, verdienen zij niets.
Door het kleine aanbod en een aantrekkende vraag naar kalfsvlees, brengen jonge rosévleeskalveren 10 cent per kg meer op. De prijs van de dieren komt daarmee op € 3,40 tot € 3,45 per kilo geslacht-gewicht. Dat is 5 cent per kilo meer dan begin september vorig jaar. Houders van jonge rosévleeskalveren ontvangen momenteel de kostprijs voor hun dieren.
De vraag naar oude rosévleeskalveren trekt ook iets aan, maar minder dan de behoefte aan jonge dieren. Zware rosévleeskalveren brengen daardoor 5 cent meer op en noteren tot € 2,95 per kilo.
Consumenten in Zuid-Europa eten weer volop blank kalfsvlees na de vakanties. De opbrengst van blank kalfsvlees trekt nog niet zo hard aan als de kalfsvleesintegraties wensen.
De opbrengst van blanke vleeskalveren stijgt met 10 cent naar € 4,45 tot € 4,50 per kilo. Daarmee ligt die net op de kostprijs. Door de stijgende grondstofprijzen moeten blanke kalveren meer opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.