Rundveehouderij

Achtergrond

Rosévleeskalveren goedkoper

De prijsdaling van rosé vleeskalveren zet door. De afzet van de dieren loopt minder goed dan in voorgaande weken door een groot aanbod. Daardoor kunnen kalverslachterijen het vlees van de dieren minder goed verkopen. Normaal gesproken loopt de afzet van kalfsvlees in deze tijd van het jaar minder goed. het wildseizoen start binnenkort. Dat stimuleert de afzet van kalfsvlees ook niet.
Jonge rosévleeskalveren brengen € 3,30 tot € 3,35 per kilo geslacht-gewicht op. Deze prijs ligt precies op hetzelfde niveau als een jaar geleden. De prijs van de dieren moet niet verder zakken. Anders komen houders van jonge rosévleeskalveren in financiële problemen. Hun voerkosten zijn al flink gestegen en aan die stijging komt voorlopig geen eind.
De prijs van oude rosévleeskalveren komt na de prijsdaling uit op € 2,80 tot € 2,85 per kilo geslacht-gewicht. Dat is ook bijna gelijk aan de opbrengst van een jaar geleden.
Blanke vleeskalveren gaan moeizaam prijshoudend van de hand. De opbrengst van de dieren blijft daardoor met moeite gelijk op € 4,45 tot € 4,55 per kilo geslacht-gewicht. Dat is 5 cent per kg geslacht-gewicht meer dan een jaar geleden. Voor kalfsvleesintegraties en niet-contractgebonden vleeskalverhouders breken moeilijke tijden aan. De voerkosten van hun vleeskalveren lopen op, terwijl de opbrengst van de dieren daalt. Daardoor neemt het verlies op het houden van vleeskalveren toe en worden de financiële reserves aangetast.

Of registreer je om te kunnen reageren.