Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs lagere kwaliteit slachtvee zakt weg

De aanvoer van slachtkoeien loopt vlot door, maar is iets minder royaal dan de afgelopen 14 dagen. De stemming is gedrukt. Een echte prijsverlaging is niet te verwachten, maar er staat druk op de ketel. Qua vleesverkoop had er volgens de slachterij iets van de prijs af gemoeten.
De markt blijft op een laag peil voortsukkelen. De prijzen in Duitsland blijven redelijk in de benen, in het bijzonder de stierennoteringen. Verkleind aanbod en flinke vraag naar goede kwaliteit rundvlees stimuleren de prijs, in combinatie met een grote vraag naar rundvlees vanuit Rusland. Voor de beschikbare slachtkoeien is in Duitsland afzet genoeg. Het eigen aanbod blijft daar klein. Dat remt de daling van de Nederlandse prijzen.

Uit het verloop van de Nederlandse en Duitse noteringen voor de slachtkoeien aan de onderzijde van de consumentenmarkt, de P-kwaliteiten, en de voor de industrie bestemde worstkoeien, blijkt dat de Duitse markt minder is teruggelopen qua prijsniveau dan de Nederlandse.

De herfstuitstoot van slachtkoeien breekt aan. Deze zal gezien het peil van de melkprijs en de huidige geringe activiteit in de gebruiksveehandel zeker niet kleiner uitvallen dan vorig jaar. De druk op de slachtkoeienprijs blijft nu nog even beperkt.

Prognose: stabiel, met moeite

Of registreer je om te kunnen reageren.