Rundveehouderij

Achtergrond 34 reacties

Nieuw-Zeeland? Nee, Noorwegen!

We boeren nu in Noorwegen. Iets dat ik tien jaar geleden niet gedacht had.

Wanneer ik jeugdfoto’s bekijk, dan zie ik dat ik al van jongs af aan omringd word door dieren. We woonden in Welsum naast mijn grootouders die een rundveebedrijf hebben. Zelf hadden we pony’s, katten, konijnen, kippen en duiven. Mijn grootouders in Teuge hebben rundvee en varkens, hoewel de varkens later plaats maakten voor een paar paarden.

Onderwijs

Na de mavo besluit ik in 1999 de opleiding onderwijsassistent te doen. Wij hebben immers geen boerenbedrijf dat ik kan worden overnemen of voortzetten. Al snel blijkt dat dit niet is wat ik wil en in 2000 begin ik aan de opleiding dierverzorging. Ook deze rond ik niet af, omdat ik de opleiding te breed vind: te veel diersoorten en te weinig koeien, en juist daar wil ik in verder. In 2002 begin ik dan alsnog met de opleiding veehouderij en rond die in 2006 af. Dan sta ik voor de keus: verder leren of gaan werken. Ik ga werken en begin in de thuiszorg en werk ook in een bakkerswinkel.

MKZ is ingrijpend

2001 was een ingrijpend jaar voor mij. Tijdens de MKZ-periode maakte ik gedichten en foto’s van alle koeien op de boerderij in Welsum. Alles wat mij aan deze periode doet herinneren, is achtergebleven in Nederland. Het is een periode waaraan ik liever niet terugdenk of herinnerd word.
Wanneer na de MKZ een nieuwe veestapel op de boerderij in Welsum komt, slaat bij mij de koeiengekte helemaal door. Ik krijg van mijn oom zelfs een eigen knuffelkoe. Die helaas eind 2005 weg moet. Van mijn oom mag ik dan een nieuwe koe uitkiezen uit de bestaande veestapel of wachten tot een nieuw vaarskalfje word geboren. Ik kies voor dat laatste en 7 maart 2006 wordt Sunshine geboren. Van maart tot eind september kom ik bijna dagelijks in de stal om te knuffelen. Eind september ga ik met Dennis samenwonen in Apeldoorn en in het begin is het best wennen dat ik na mijn werk niet even naar Sunshine kan lopen. Dus ga ik zo vaak als kan naar Welsum toe.

Van Nieuw-Zeeland naar Noorwegen

In 2004 verblijf ik vier maanden voor rundveestage in Nieuw-Zeeland. Ik vind het er helemaal geweldig: de rust, de ruimte. Ik zou er wel willen blijven, maar ja met een vriend en de overige familie in Nederland ben ik toch maar weer teruggegaan. In 2006 maak ik voor het eerst kennis met Noorwegen en word op slag verliefd op dit land.
Terug van vakantie bespreken Dennis en ik het onderwerp emigreren weer eens. Nieuw-Zeeland is echt te ver weg van familie en vrienden, maar Noorwegen lijkt ons goed te overbruggen. We besluiten Noorse lessen te volgen en gaan opzoek naar werk en woonruimte. Mei 2008 vinden we via de site van Placement een te huur staande boerderij in Kåsa (ten noorden van Oslo en ten zuiden van Trondheim). Juli 2008 bezichtigen we deze boerderij en spreken met de eigenaren. Die zijn dan net een mondeling contact voor een jaar aangegaan met een andere geïnteresseerde. Desondanks wisselen we toch gegevens uit. Juli 2009 is Dennis er een week wezen kijken en daarna besluiten we om vanaf oktober 2009 de boerderij te huren. Die huur is ‘alles inclusief’: de veestapel van 17 koeien, gebouwen, woonhuis, tractoren, auto en een melkquotum van 100.000 liter. Een basis om op verder te gaan, met veel huiswerk op hygiënegebied. Lees daarover meer in het vervolg op deze blog.

Foto

Annechien van Essen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Hei Annechien, wat leuk dat je de Noorse 'pen' over hebt genomen. Ik hoop nog veel over jullie bedrijf en het boeren in Noorwegen, te lezen. Succes! Hilsen (groeten)

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Waarom Noorwegen en niet bv. Frankrijk, Duitsland of Midden Europa? Mij houd altijd de vraag bezig; "Waarom er in het imigratie land geen opvlgers zijn?" Wat is hiervan de reden in Noorwegen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han weet niet of ik wel mag reageren, naar de laatste antwoord op Vera haar weblog, maar het is vaak de mogelijkheden, die deze landen bieden en soms de dromerigheid van de Nederlanders,dat zij wel een positief resultaat kunnen maken.
  Noorwegen, Denemarken, Zweden, zijn allemaal landen die een lage drempel hebben qua inverstering en waarbij de locale bewoners ook wel door hebben, dat de "winst" nihiel is.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Goeiendag Jeroen, dus waar de drempel hoger is, zijn de resultaten beter??? Ik wil graag nog wat leren!!!... Heb je misschien een paar voorbeelden??? Bij voorbaat Dank.

 • no-profile-image

  Vera

  Han, 'boer zijn' leeft niet zo sterk in NO. Noren houden van gemakkelijk werk, en willen vrijdagmiddag de deur achter zich dicht kunnen trekken; 'op naar de bergen, naar het weekendhuisje'. Waarom 70 uur per week werken, als je dezelfde boterham ook kunt verdienen met 40 uur! Dat is de reden dat er vaak geen opvolgers zijn.
  Jeroen, 'de locale bewoners hebben door dat de 'winst' nihil is'! Waarom 'winst' tussen komma's? Het is onzin als jij hiermee bedoelt dat het bedrijf geen winst oplevert. Tuurlijk, omgerekend naar 70 uur per week, blijft er weinig over. Maar dat is wereldwijd het geval. Als boer weet je dat je geen baan van 9 tot 5 hebt. Wat de laagdrempeligheid betreft; ook in een land als bijv. Slowakije waar Johan en ik rondgekeken hebben, kun je met weinig investeringen beginnen. In mijn ogen is het de cultuur die de doorslag geeft, waarom mensen kiezen voor Scandinavië. In grote lijnen komt dit overeen met de Ned. cultuur. Je voelt je er thuis omdat het veilig en vertrouwd aanvoelt. Ook de taal speelt een rol. Alle Scan. talen m.u.v. het Fins, zijn vrij makkelijk te leren. Groet

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Vera ja ik noemde winst, daarvoor ben je toch ondernemer?!
  Hoe dacht jij dan, dat het in Noorwegen was? Pachten, geen(minimaal) winst, geen kaptiaal opbouw dus en dan, als je op een leeftijd bent van 65? Leg me dat dan eens uit?

 • no-profile-image

  onno

  Een beoogd emigratie land moet met eigen mentaliteit overeenkomen. Niet iedereen is weggelegd voor manager zonder zelf een koe aan te raken.
  Ik ben het in zoverre eens met Jeroen dat de Nederlanders wel eens iets dromerigs hebben over emigratie. In Slovakia beginnen met lage investeringen? Vergeet het maar rustig. Heb er 3 jaar gewoond en investeerders begleid.
  Denemarken? Kon 30 jaar geleden met lage investering en veel overheids steun. Degenen die later kwamen redden het misschien wel, maar is niet altijd grappig.
  Rusland? Klein beginnen en onder de voet worden gelopen door de lokale zakenman, die meer kontakten heeft en beter weet hoe het moet.
  Pachten van bedrijven kan zeer goed, je moet alleen even wat beter rekenen. Als vergoeilijking "kapitaalopbouw" aanvoeren voor belabberde rendementen is de doodsteek voor menig landbouw bedrijf.
  Momenteel ben ik in Turkije om eigen projecten aan te zwengelen. Er zijn hier genoeg zakenmensen die geen landbouwafkomst hebben en toch met 1000 koeien experimenteren. Niet voor kapitaalopbouw, wat misschien nooit komt, maar wel degelijk jaarlijks rendement.

 • no-profile-image

  Vera

  Jeroen, je schrijft winst tussen komma's, dus dat lees ik als 'geen echte winst'. Waar baseer je dat op, dat er in NO geen winst wordt gemaakt met een boerderij? Omdat je weet dat er vrij veel subsidie is? Maar in NL en andere EU-landen zijn ook subsidies. Inderdaad, boer zijn is ondernemer zijn. Kies je voor NO, kun je genoegen nemen met 25 koeien melken, en je boterham verdienen. Wil je een mooie nieuwe stal, zul je er 50 moeten melken (tenzij je de bank niet nodig hebt)! Waarom 100 als het met 50 ook kan? Wanneer ik 65 ben, kijk ik niet terug op een leven vol geploeter, en de eeuwigdurende, oneindige en in mijn ogen zinloze run op meer, meer, en nog meer! Het is een ieder zijn eigen keuze!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Vera, jouw laatste reactie is mij uit het Hart gegrepen!!!... Waarom 100 koeien melken als ik met 50 melkkoeien mijn brood kan verdienen!!!... Laat die gekke nederlanders maar praten, zij hebben misschien de ''klok wel eens horen luiden, maar weten nog niet waar de klepel hangt'', doe dat waar je, je lekker bij voelt!!!... De rest is bijzaak of beterweterij !!!... En maakt méér echt gelukkig??? Of moet ik het zien als een ernstige verslaving die nooit bevredigd??? Hartelijke groeten Vera, je mag er zijn hoor!!!!!.....

 • no-profile-image

  Dennis van Leur

  Hoi Han,

  Wij hebben om verschillende redenen voor Noorwegen gekozen. Ten eerste de rust en de natuur, bij onze eerste plannen om te emigreren naar Noorwegen wat het runnen van een boerderij nog niet in beeld dit is later om op ons pad gekomen, daarnaast hebben wij allebei niets met warmte vandaar dat we een noordelijk gelegen land hebben gekozen.

  Wij boeren omdat wij het leuk vinden niet om rijk te worden zolang wij lekker kunnen genieten en niet zorgen hoeven te maken over het geld zijn wij tevreden, of dit nu met 25 of 50 koeien is.

  Zoals Vera al zei willen Noren graag de deur achter hun sluiten na 5 uur. In de zomer maanden zie je ook dat de boeren bij mooi weer niet inkuilen maar liever de bergen in gaan en het inkuilen maar bij slecht weer doen.

  Groeten, Dennis

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vera ondernemen is ook het vooruit denken en de vergoeding voor je inzet. Jij ziet het boeren meer, naar mijn idee als iets romantisch en waar ik waarschijnlijk door de mensen waar ik voor werk, wat zakelijker, maar daardoor niet met minder passie voor de dieren!!
  En ja als je met 50 het kan verdienen ipv 100 zal je mij niet horen.
  Winst ja, zonder die subsidies komt haast geen 1 boer rond in West Europa, de overheid bepaalt je inkomen!

 • no-profile-image

  van putten

  iedereen heeft zijn eigen keuze en ideen bij emigreren.Als men in nz vooruit wil komen zal men grotere herds moeten melken om kapitaal op te bouwen ,denk dat het voor annechien een goeie keuze is geweest om naar noorwegen is gegaan inplaats van nz.
  Wanneer komt er een volgende blog van jouw Onno?

 • no-profile-image

  onno

  Volgende blog zit in de pen... Even in Turkije de zaken afronden, heb ik weer even rust.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Onno 29 Sept ook in Kiev? Bij M.B?

 • no-profile-image

  onno

  @Jeroen.Nope, elders in de wereld. Ik praat blaren op mijn tong lately... Ik zegen de dag dat ik weer tussen de dames op 4 beentjes kan lopen..

 • no-profile-image

  casev

  @ onno kiev. waar ben je precies in turkye bezig? ik ben vorige week als korte vakantie van west naar oost turkye met de trein gereisd, waarbij mij vooral het gebied nw van ankara me erg beindrukte. mooie rechte percelen, en volgens mij redelijk georganiseerd. ik ben wel nieuwsgierig naar dat land. is de grond er betaalbaar? en hoe zijn de kansen voor melkvee? en hoe is de cultuur van zakendoen?

 • no-profile-image

  onno

  @casev. We zijn op dit moment bezig in 2 gebieden. Een 100 km van Izmir , de andere noordelijk van Istanboel.
  In Turkije liggen zeer goede kansen voor de melkveehouderij, maar grond aankopen voor bebouwing is niet simpel en vrij duur, zonder de juiste kontakten.
  Akkerbouwgrond aankopen, kan goed, maar moet met veel mensen om tafel zitten en thee drinken tot je er bij neer valt.
  Zoals bij alle oostelijke landen, ga je voor gaas zonder de juiste mensen.

 • no-profile-image

  Annechien van Essen

  Ik ben het met van Putten eens dat Noorwegen voor ons een betere keuze is dan Nieuw Zeeland. Terug komend op wat Dennis omschreef Wij boeren omdat wij het leuk vinden niet om rijk te worden zolang wij lekker kunnen genieten en ons geen zorgen hoeven te maken over het geld zijn wij tevreden of dit nu met 25 of 50 koeien is. Op de vraag waarom Noorwegen en geen Duitsland of Frankrijk heeft Dennis al een paar redenen gegeven. Maar voor mij geld dat ik hier de mogelijkheid heb om doormiddel van het pachten van een boerderij kan werken en wonen op een boerderij en dat is van jongsafaan altijd al een droom van mij geweest. Alleen dacht ik tot voor kort dat het bij een droom zou blijven aangezien mijn ouders geen boerenbedrijf hebben dat kan worden overgenomen. Maar door te emigreren naar Noorwegen heb ik mijn droom kunnen verwezelijken. En daar geniet ik nu elke dag van. En dan vergeet ik de maanden sneeuw en de maand muggen want wat is er nou mooier dan het werken met koeien? Nou voor mij op dit moment niets.

 • no-profile-image

  Han

  @Dennis. Bedankt voor je eerlijke antwoord. Voor jullie is boeren dus geen ondernemen maar hobby (uitspraak notaris in Assen) een way of live. Geen punt als je maar voorkomt dat beleidsmakers jouw manier van leven niet tot landbouw beleid gaan verheffen. Want dan dwing je indirect de mondiale boeren tot hobbyisten en dat is vast niet je intentie.

 • no-profile-image

  Han

  @Jeroen26sept05:06 Natuurlijk mag jij als globetrotter reageren. Moet ik hier uit lezen, dat jer in het buitenland boer kunt worden, omdat je veel eigenvermogen hebt t.o.v. de lokale opvolgers? Als dit klopt. had mijn notaris dus glijk, >boeren is een hobby< die kost geld. Een boer krijgt of geen loon naar werken of geen rente op zijn kapitaal
  @Vera. De door jouw beschreven levenswijze , was begin tachtig vorige eeuw in Scandinavie heel normaal. De levenswijze van de nederlandse boer is voor deze mensen vele stappen terug en daar bedanken ze voor.
  @Onno. Ik ben het met je eens. Noem je als boer >ondernemer< denk dan als ondernemer en geef je anders het predicaat van mijn oud notaris >hobbyist<
  @Piet Sligerland. Ik weet dat jij liever en rustig leven hebt en daarna wel ziet of je AOW aanvulling overblijft. De juppen benadering, kapitaal opbouwen is niet prioriteit liever niet aflossen. Piet laten we elkaar geen mietje noemen, maar het pensioen moet toch aan het eind uit het bedrijf komen bij de meeste zelfstandigen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Han was meer een eerdere reactie op Vera, die "lijd" de discussie. Een way off life, leuk, maar je bent ondernemer er zal toch een vergoeding moeten kopen en tot nu toe is het nog steeds de overheid, die bepaalt hoeveel jij verdient, is het te weinig gaat de kraan wat open is het te veel gaat kraan dicht, simpel. Agrariers vormen geen blok, voila.
  Tuurlijk vind ik het mooi om tussen de dames te staan, kan ook genieten van een geboorte, maar ik weet ook dat, met mij keuze in bedrijfsvoering ook geld moet verdien. We hebben al heel veel koeien/bedrijven afgestoten.(reageer wel even via mail op dat)

 • no-profile-image

  Kobonde

  Je kunt het boeren in noorwegen niet vergelijken met de rest van Europa.
  Omdat het land ontzettend rijk is vanwege de olie en buiten de EU kunnen ze hun landbouw heel erg subsidieren en er is hoge tol op buitenlandse produkten.
  De gemiddelde noor is erg verwend en gaat echt niet 7 dagen per week koeien melken.
  Er zijn wel makkelijker manieren om geld te verdienen en als je geen werk hebt is er een goed sociaal systeem.
  Vorig jaar zijn er 6 noren bij ons en verschillende anderen geweest om naar melkrobotten te kijken. Ze wilden samen een(1) stal bouwen voor 150 koeien en twee robotten. ze hadden nu gemiddeld 14 koeien .


 • no-profile-image

  Vera

  Nou Jeroen, ten eerste, ik LEID en LIJD de discussie niet. Ik reageerde gisteren op je opmerking dat er geen 'winst' wordt gemaakt met een boerderij) in Scandinavië?), en vraag waar je dat op baseert. Piet vraagt ook iets dergelijks aan je, maar tot nu toe geen concreet antwoord gezien. Ik ga niet met cijfers op tafel, omdat het mijn boerderij niet meer is, maar die cijfers waren de afgelopen jaren positief, ook zonder subsidie! En een romantische inslag, haha! Je hebt geen idee, hoe ver naast je er zit!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Tjonge, zal de mail eerst naar jou toe sturen, kan jij hem vertalen,verbeteren en plaatsen hem dan, ok?(zie eerdere comments ander blog,"hierbij denk ik dat blog afgesloten kan worden(of iets in die trant)"
  Ja, romantisch inslag zie jij het boeren, zo komt het ook over(ben niet de enige, die dat idee kreeg)
  Ik ga mijn cijfers hier ook niet neer pleuren, maar er moet gewoon geld gemaakt worden en dat jij mij meent te moeten aanvallen dat ik alleen met $ naar de koe kijk heb je verkeerd.

 • no-profile-image

  onno

  Tussen geld verdienen,zoals het op veel plaatsen in de landbouw gaat, en het geld verdienen, zoals men dat in de zaken wereld gaat zit een heel groot verschil. Als je meent het anders te zien, ga maar met je businessplan naar een willekeurige bank en kijk maar of je wel een kop koffie krijgt.
  In NL ga je zeer zeker niet je rente op je eigen vermogen rekenen, want wordt dan maar postbode, in Noorwegen barst het van de subsidies om toch maar een paar boeren te behouden. In Denemarken zijn, tot heel veel geluk van de banken, zeer veel "maffe" Nederlanders die zich het laplazerus willen werken voor weinig. Er zit dus wel iets scheefs. Gelukkig zijn er genoeg 'vakidioten' die niets anders willen. Of misschien niet, dan waren de prijzen uitbetaald aan de ondernemer misschien wel anders.

 • no-profile-image

  Vera

  Jeroen, zand erover! Vanaf vandaag neem ik me voor nooit meer iets aan je te vragen. Geen ergernissen meer! De opmerking over 'met $ in je ogen naar de koe kijken', heb ik nooit gemaakt. Die is geplaatst onder een andere blog, door een andere 'romantische' boer (in). Groet

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik vind het best. Ik reageerde op jou. Nadeel van letters op een scherm, je weet nooit de interpretatie van iemand

 • no-profile-image

  onno

  Jeroen en Vera getrouwd ofzo...?

 • no-profile-image

  G. Nijkamp

  Hallo Annechien,
  Leuk dat ik een oudleerling tegenkom in de Boerderij. Goed van jou; helemaal naar Noorwegen emigreren samen met Dennis. Zelf vind ik Noorwegen ook een mooi land; ik het er een stage gedaan bij een akkerbouwer/bosbouwer in het zuid-oosten van Noorwegen.
  Zo te lezen gaat het prima met jullie bedrijf. Een goede opleiding is het halve werk. Ik wens je samen met Dennis een hele fijne toekomst met je bedrijf.
  Laat nog eens wat van jullie horen.

  Met vriendelijke groeten,
  Gerrit Nijkamp.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno: NEE!

 • no-profile-image

  onno

  @Jeroen... Mijn vergissing, maar jullie kibbelen zo over een misverstandje alsof jullie 10 jaar gehuwd zijn......

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Onno Denk nog dat het een halve dag stand houd.
  Ben je nog in Turkije?

 • no-profile-image

  arie maas

  onno @Jeroen hou eens op met deze prietpraat hoort meer thuis in een blad zoals magriet of Prive dit dient geen enkel doel !

 • no-profile-image

  onno

  Nee Jeroen... even Nl, dan weer verder in de tekst..
  Enne.. Ja pa...

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.