Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Maiswortelkever in aantocht

Het is slechts een kwestie van tijd dat de maiswortelkever in groten getale vanuit Duitsland Nederland zal binnenvallen. Dit leert een bestudering van de kaart met de vindplaatsen ervan van het Duitse maiscomité.

Tot nu toe is in het pal over de grens bij Venlo gelegen Herongen slechts één kever aangetroffen. Bij vliegveld Keulen-Bonn, waar medio juli de eerste kever werd gevonden, zijn inmiddels drie nieuwe maiswortelkevers aangetroffen.
Het ergst is de situatie in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. In Beieren werden tot en met 8 september 83 kevers in de feromoonvallen gevonden en in Baden-Württemberg maar liefst 235. Alle kevers zijn aangetroffen in maispercelen pal aan de autosnelwegen. In Beieren langs de A3 Passau-Regensburg-Neurenberg en in Baden-Württemberg langs de A5 Basel-Karlsruhe.

De Duitse autoriteiten trekken hieruit de conclusie dat het gaat om verplaatsingen door (vracht-)verkeer. De kevers zelf kunnen zich tot bijna 40 kilometer per jaar verplaatsen. De Duitse autoriteiten verwachten een schade in Duitsland die kan oplopen tot €25 miljoen.

Een kever legt op een diepte van circa 15 centimeter tussen de 500 en 1.000 eitjes. Hieruit komen in het voorjaar de larven, die zich te goed doen aan de wortels van de maisplanten. Die vallen vervolgens om.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    W.A

    Lang leven de GMO techniek.....het zaad wordt zonder dit ééns zo duur!

Of registreer je om te kunnen reageren.