Rundveehouderij

Achtergrond 164 x bekeken 1 reactie

Gebruiksvee moeilijk te slijten, prijsdruk

De markt voor gebruiksvee in Nederland zit op slot. De animo om te investeren ontbreekt. Dat bevreemdt. De voervoorziening was lang een punt van zorg, maar de situatie lijkt iets verbeterd. De melkprijzen bleven stabiel, en de komende maanden komt daar de herfst/wintertoeslag bij.

Kijkend naar de zuivelmarkt zal de melkprijs voorlopig aardig in de benen kunnen blijven. De boterprijs is internationaal gezien hersteld, en ook de prijzen voor zowel vol als mager melkpoeder trekken weer aan. Boeren blijken echter zuinig op hun koeien en stoten weinig af. De prijs van een melkkoe van tweede kwaliteit ligt rond de slachtwaarde, en zal dus niet verder dalen. De situatie van nu zet vooral druk op de binnenlandse markt voor de betere melkkoeien, die de laatste maand in waarde zijn gedaald.

De matte marktstemming werd al onderstreept tijdens de recente veiling van de veestapel van familie Strik in Brakel. Daar gingen goede kwaliteit melkkoeien weg voor spotprijzen. Ook is er een lichte prijsverlaging voor pinken (dekrijpe, geen jaarlingen), die al richting de bodemprijs van €530 gaan.

Voor de export gaan vaarzen nog redelijk weg. Dat wil zeggen de geënte dieren. Het waardeverschil tussen wel en niet correct voor blauwtong geënte dieren ligt nu op circa €150.

Prognose: prijs van melkkoe blijft onder druk

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Jack Kwakman, de animo om te investeren ontbreekt, wat jou bevreemdt. Heb je wel eens gekeken wat melkquotum kost??? Gek dat er dan geen handel in melkkoeien is.

Of registreer je om te kunnen reageren.