Rundveehouderij

Achtergrond

Voerprijzen in de lift

In juli steeg de prijs van de A-brok met 40 cent naar €16,80 per 100 kg. Gezien de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt houdt de voerprijsstijging voorlopig aan, meldt bureau Stigevo. Onder leiding van de granen zijn ook de prijzen van de zogenaamde graanvervangers gestegen. Deze producten worden vooral in de rundveevoeders verwerkt. De belangrijkste hiervan zijn bietenpulp, citruspulp, sojahullen en palmpitschilfers. De eiwitrijke producten maisglutenvoermeel en raapzaadproducten werden aanvullend beïnvloed door de ontwikkelingen op de sojabonen- en raapzaadmarkt. De wereldwijd tegenvallende raapzaadoogst zal een krapte aan raapschroot tot gevolg hebben die het hele seizoen zal aanhouden.

Omdat er nauwelijks graan in de A-brok wordt verwerkt, is de prijsstijging van grondstoffen hier minder heftig dan bijvoorbeeld bij de varkensbrok. Sinds eind juni steeg de kostprijs van het voer met 17% of ruim 2 euro per 100 kg. Deze grondstoffenstijging zal tenminste doorberekend worden in de voerprijzen.

Prognose: prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.