Rundveehouderij

Achtergrond

Vleeskalveren duurder door aantrekkende vraag

West-Europese consumenten vieren nog volop vakantie in Zuid-Europa. Dat stimuleert de afzet van rosé kalfsvlees. Vakantiegangers eten vooral veel rosé kalfsvlees, omdat dit goedkoper is dan het relatief dure blanke kalfsvlees. Het laatstgenoemde vlees is vooral in trek bij Zuid-Europeanen. Die vieren meestal vakantie in augustus.
Door de aantrekkende vraag naar rosé kalfsvlees stijgen de prijzen van rosé vleeskalveren met 5 cent per kg geslacht-gewicht. De notering voor jonge rosé vleeskalveren komt daarmee op €3,15 tot €3,20 per kg. Deze prijs ligt weliswaar op de kostprijs, maar wel 5 cent per kg lager dan een jaar geleden.
Oude rosé vleeskalveren brengen €2,85 tot €2,90 per kg op. Deze prijs ligt praktisch op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Houders van zware rosé vleeskalveren krijgen de kosten van het mesten van hun dieren net vergoed.
Door het einde van de vakanties van sommige consumenten in Duitsland loopt de afzet van blank kalfsvlees ook wat beter. Daarmee is de prijsval van blanke vleeskalveren in de afgelopen weken definitief voorbij. Vooral het achtervlees van de kalverkarkassen gaat goed van de hand. De Ramadan start volgende week. Dat kan de verkop van voorvlees van kalverkarkasen bevorderen.
Blanke vleeskalveren leverden vorige week 5 cent per kg meer op. De prijs kwam daarmee op €3,90 tot €3,95 per kg geslacht-gewicht op. Deze opbrengst ligt ver onder de kostprijs van rond €4,50 per kg. De dieren leveren dus forse verliezen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.