Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Uitbundig eerste verjaardagsfeest

Afgelopen week is onze jongste dochter al weer één jaar geworden. Dit hebben we volgens Braziliaanse tradities goed gevierd, met een gezellig kinderfeest.

Zondagmiddag hebben we het feestje van onze jongste dochter gevierd met een vijftiental leeftijdsgenootjes en hun familie. Het huis en de veranda hingen vol ballonnen en slingers. Naar Braziliaanse begrippen – althans voor de midden- en bovenklasse – was het nog karig versierd. De Brazilianen maken er een themafeest van, met een regenboog vol ballonnen, een wandversiering erachter en een tafel vol poppen, beren en toebehoren, alles conform het gekozen thema, zoals het aardbeienmeisje of Winnie de Poeh.

Trampoline, ballenbak, luchtkussen

Om de kinderen te vermaken wordt er vaak een trampoline of luchtkussen gehuurd, is er en ballenbak of iemand die de kinderen schminkt, of men viert het feest in de plaatselijke speeltuin, ook iedere keer weer een gegarandeerd succes.

Zwembad en tent vol ballen

Wij hadden ons zwembad en een kampeertent gevuld met ballen en verder was er het speelgoed van onze kinderen De hele middag hebben de kleine dreumesen heerlijk gesjouwd. Dit alles onder het genot van limonade, popcorn en broodjes knak.

Taart aan eind van feest, niet aan begin

In tegenstelling tot in Nederland wordt hier een feest niet begonnen, maar afgesloten met taart. Iedereen verzamelt zich om de versierde tafel waarop de verjaardagstaart staat te wachten. Er wordt ‘parabens’, het Braziliaanse lang-zal-ze-leven, gezongen. De kaarsjes worden uitgeblazen. Iedereen eet nog een stuk gebak en/of enkele brigadeiros of beijinhos. Dit zijn chocolade en kokosbolletjes, waarop met name kinderen gek zijn. Daarna is het feest dan afgelopen.

Brazilianen vieren eerste verjaardag groots

Vroeger stierven er in verhouding veel baby’tjes in hun eerste levensjaar. Als je eenmaal één was, dan kwam je er hoogstwaarschijnlijk wel. Om die reden was de eerste verjaardag een heel belangrijke dag en wordt deze hier tot op de dag van vandaag groots gevierd.

Veel te licht bij geboorte

Voor ons was deze eerste verjaardag ook heel bijzonder. Een jaar geleden begon voor ons namelijk een heel spannende tijd. Na een zwangerschap van ruim zes maanden (28 weken) werd onze tweede dochter geboren. Veel te vroeg en met 1.285 gram nog veel te klein. Na vijf weken intensive care en nog enkele weken op de kraamafdeling in een academisch ziekenhuis 110 kilometer van ons vandaan, mocht de kleine pop – toen net 2 kilo - mee naar huis.

Kleine doet het goed

Gelukkig heeft ze het thuis vervolgens alleen maar goed gedaan. Inmiddels kruipt ze en brabbelt ze als elke dreumes. Ze is nog onder begeleiding van het ziekenhuis om te kijken of ze zich goed ontwikkelt. Het komt namelijk voor dat vroeg geboren baby’s trager in hun ontwikkeling zijn. Maar iedereen is dik tevreden, wij dus ook.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  Gefeliciteerd.

  Leuk om weer wat blogs te lezen vanuit Brasil.

 • no-profile-image

  onno

  Gefeliciteerd!...

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  luitjes van harte gefeliciteerd, je moet inderdaad wat vaker wat schrijven, dan heb ik ook weer wat om op te reageren.trouwens je moest eigenlijk weer eens een keer deze kant opkomen, kunnen we het weer eens een keer op een zuipen zetten.groeten.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Jan en Monique, van hieruit ook gefeliciteerd! En ook groeten aan opa en oma!

 • no-profile-image

  mieke

  hallo proficiat met jullie dochter ik wist niet dat jullie er 2 hadden ik zat toevallig te zoeken op internet naar 50 jaar hollambra 2 kom ik bij jullie uit dat ik zou zeggen heel veel groetjes aan jantje
  jan en lies gr annemieke corsten-vissers

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.