Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtkoe duurder door meer vraag

Na een slappe zomerperiode met verlaagde prijzen raakt de markt voor de korte termijn positiever gestemd. In de eerste week van augustus werden de koeien ongeveer 10 cent duurder, met nadruk op verbeterde prijzen voor de betere kwaliteiten. Daarna is het aanbod weer iets toegenomen.
Er is vanuit de melkveehouderij echter weinig uitstoot van vee. Veehouders zijn nu zuinig op hun koeien.

De weiderij is daardoor voor slachtkoeien nu de aangewezen bron. Vetweiders hebben in deze tijd hun dieren klaar voor de slacht en brengen ze op de markt. Voor de vleeshandel is dat welkom, doordat in delen van het land de vakanties zijn afgelopen en de levensmiddelenhandel weer bevoorraad moet worden. Ook voor meer industrieel vervaardigde rundvleesproducten als hamburgers is vanwege het weer opstarten van fabrieken op korte termijn meer vlees nodig. De prijzen zijn vorige week iets verder gestegen, zij het voor de lagere categorieën slachtkoeien O en P.

In Duitsland, de regio Noord-Rijnland-Westfalen, blijft het aanbod slachtkoeien onveranderd klein, waardoor de prijs voor de mindere kwaliteiten koeien net standhoudt. Er is wel beduidend meer Duitse vraag naar de betere kwaliteiten rundvlees. De prijs voor stieren trekt er aan. Ook hier weer dankzij krap aanbod.

Prognose: Prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.