Rundveehouderij

Achtergrond 213 x bekeken

Oude rosé vleeskalveren goedkoper

De afzet van zware rosé vleeskalveren loopt deze week slecht. Door het einde van de vakanties van consumenten uit Noord-West-Europa zijn de toeristen grotendeels verdwenen uit Zuid-Europese vakantielanden. De consumptie van rosé kalfsvlees in Zuid-Europa daalt daardoor. Restaurants in Italië, Spanje en Frankrijk serveren in de zomervakantie meer rosé dan blank kalfsvlees, omdat toeristen liever voor het goedkopere rosé kalfsvlees kiezen. Nu de vakanties voorbij zijn, neemt de afzet van blank kalfsvlees in Zuid-Europa weer toe. Inwoners van Zuid-Europa geven de voorkeur aan het blanke kalfsvlees, dat in hun ogen een luxueuzer product is.
Door de geringere vraag naar rosé kalfsvlees brengen oude rosé vleeskalveren 10 cent per kg minder op met €2,85 tot €2,90 per kg geslacht-gewicht. Deze prijs ligt weliswaar 17 cent per kg lager dan een jaar geleden, maar haalt nog wel de kostprijs.
Het vlees van jonge rosé vleeskalveren zetten de kalfsvleesbedrijven grotendeels af in het segement van het blanke kalfsvlees. Door de toename van de vraag naar blank kalfsvlees, blijft de prijs van jonge rosé vleeskalveren onveranderd op €3,25 tot €3,35 per kg geslacht-gewicht. Dat is 5 cent minder dan een jaar eerder.
De opbrengst van blanke vleeskalveren stijgt met 25 cent naar €4,30 tot €4,40 per kg geslacht-gewicht. Deze prijs ligt bijna op de kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.