Rundveehouderij

Achtergrond

Kolf vult zich

Dit jaar bewijst de mais zich, ondanks een koude start, droogte eroverheen, toch op een cruciaal moment regen: mais is geweldig oogstzeker. redt zich wel weer

Als de eerste kinderen in het land vandaag weer naar school gaan, mogen ze hun regenpakjes wel aantrekken. Hoe anders was dat een maand geleden. Met extreem hoge temperaturen en een fors neerslagtekort was het gortdroog. Grasland en mais werden op veel plaatsen beregend.

De periode daarvoor was het veel te koud. In mijn vorige blog meldde ik dat de mais er maar klein, geel en armetierig bij stond. Maar ik gaf ook al aan dat mais een gewas is dat zich op een of andere manier altijd herstelt. En dat is ook gebeurd. De warmte heeft de mais flink laten groeien. Juist op het belangrijkste moment in de ontwikkeling van de mais is er neerslag gevallen.

Tijdens de bloei en nu tijdens de kolfzetting is er meer dan voldoende vocht. Het ziet er naar uit dat de mais een goede opbrengst geeft. Dat mag ook wel, want veel melkveehouders missen - gerekend over het hele jaar - zeker een snede gras.

Vaak beginnen de eerste veehouders al in de tweede week van september met de maisoogst. Ik twijfel er niet aan of de mais ontwikkelt zich tot dat moment prima door. Nu maar hopen dat we wat betreft het weer een rustige nazomer krijgen, zodat er alle tijd en ruimte is om de mais ook goed onder het plastic te krijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.