Rundveehouderij

Achtergrond 30 reacties

Ik vertrek

Na twee jaren van noeste arbeid op onze nieuwe stek is het mij wel duidelijk waarom de mensen in het tv-programma ‘Ik vertrek’ zo in de problemen komen.

We hebben in de twee jaar dat we in het noorden van Alberta wonen weinig mensen ontmoet die niet iets van je willen. Alles wat je doet, is net wat duurder of moeilijker dan je verwacht. Als je als emigrant niet zeer zakelijk en pragmatisch denkt, kun je in grote problemen komen.
We hebben gelukkig een plan dat over meerdere jaren uitgespreid is en kunnen de zaak redelijk overzien. Nu de cashflow onze investeringen moet gaan verantwoorden, komen we in dezelfde race terecht als in Europa. We moeten weer kiezen voor winst of zekerheid of de juiste mix daarin maken. Gelukkig heb ik mijn baan bij John Deere voor het regelmatige inkomen en is de markt voor schapen hier echt goed. Het lijkt zelfs dat dit nu de enige tak in de landbouw is die goed loopt. De overheid is dan ook bezig om meer mensen in de schapenhouderij te krijgen. Ik hoop dat dit niet resulteert in overproductie en grote prijsdalingen. Gelukkig komen regelmatig mensen uit Nederland over die een tijdje bij ons blijven hangen. Dan kan ik mijn hart weer luchten en krijg ik opmerkingen waaraan ik me weer wat kan optrekken.

Bedrijf loopt goed

Ondertussen loopt ons bedrijf nu redelijk goed. Ik ben op zoek naar wintervoer en lijk daarin succesvol te zijn. Ik koop al mijn hooi op share-basis. Dit betekent dat ik het hooi win en twee derde van de oogst mag hebben voor de arbeid. De resterende balen zijn voor de eigenaar van het land. Ik kan die kopen voor de gangbare prijs. Op deze manier kun je voer bij elkaar halen zonder te veel hoge rekeningen. Tijd is echter de beperkende factor.

Tot nu toe heb ik ongeveer 500 hectare gras geregeld dat we zelf moeten maaien, persen en transporteren. Ik kan ongeveer 4 hectare per uur maaien. Die tijd moet ik vermenigvuldigen met 1,3 voor het harken en het persen. Dan komt het transport nog. Ik denk dus dat die 500 hectare me ongeveer 500 werkuren oplevert. Nu moet ik de calculatie maken of dit inderdaad ook zo goedkoop is.
Een baal hooi kost hier tussen de 25 en 50 dollar, afhankelijk van de marktprijs. Het is alleen erg onzeker om te kopen. Mensen hebben nog geen band met je en zeggen gerust een dag voor de levering af of willen meer geld.

Vertrekken is vaak een opwelling

IK VERTREK is een uitspraak die je in een opwelling zegt, zonder te realiseren wat je achter laat. We denken vaak aan alle vrienden en familie die we achterlieten. In jaren opgebouwde relaties zijn vaak niet bestand tegen de grote afstand. Dus ben je gedwongen een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Je moet je dus kwetsbaar opstellen en in de samenleving meedraaien om dit te doen.
Ik ben lid van een soort buurtvereniging en van de agricultural society. Dit zijn twee organisaties waarbij veel mensen betrokken zijn. Zo ontmoet ik dus mensen zonder dat ik echt direct contact met ze moet leggen voor bezoek of zo. Nu begin ik enkele mensen te herkennen die zich als vrienden kunnen ontwikkelen. Het zijn vaak de mensen die je in het begin niet direct opvallen.

Sociale structuur is heel anders hier

De sociale structuur is hier compleet anders dan in Nederland. Mensen zijn erg gesteld op hun vrije tijd en gaan veel vissen of op jacht. Sommige mensen werken een paar maanden keihard en gaan dan in de winter enkele maanden naar Nevada of Florida om bij te komen.
Geld sparen kennen ze hier niet. Je koopt alles op afbetaling en gaat werken om de maandelijkse betalingen te kunnen doen. Mensen hebben hier zomaar 15 verschillende leningen tegelijk lopen. Ik ben dan ook helemaal niet verrast als ik hoor dat mensen in financiële problemen komen. Vaak worden auto’s te koop aangeboden met het leasecontract erbij. De huizen zijn meestal slecht onderhouden, maar er is wel een grote auto, caravan en boot. Het tweede huisje aan het meer is vaak beter onderhouden dan het erf thuis.
Ik hoop dat we in nog eens twee jaar ons bedrijf volop op de rit hebben en dan meer aan privézaken als reizen en hobby’s kunnen gaan denken.

Wie interesse heeft in emigratie, kan gerust een keer contact opnemen voor wat ontnuchterende informatie.

foto's: Eric Verstappen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Eric,

  Je moet veel zelf voor elkaar krijgen en vooral op grote afstand zou je vriendenkring vaak veranderen, diegene die het hardst roepen we komen,die komen niet en diegene waarvan je het niet verwacht die komen langs.
  Mooie stal en kan het uit? 288 uur ben je dus kwijt voor maaien tot persen. Denk dan je nog wel 70 uur kwijt ben voor transport? 350 uur en dan nog de kosten voor onderhoud/dieselel/afscrhijving etc

 • no-profile-image

  onno

  emigratie: het valt wel, maar niet altijd mee....
  In al het harde werken heb ik eens van een zeer grote Deense varkenshouder de opmerking gekregen: Als je gemiddelde bedrijfsuurloon bijv 25 euro is, moet je alles wat minder opbrengt laten doen..
  Op dat moment in je jonge driestheid, denk je ' die vent is lui en gek'. Nu weet ik dat hij een punt heeft.

 • no-profile-image

  Ed

  Eric ik ben het helemaal met je eens als je nieuw bent zijn er erg erg veel mensen die je op z'n hollands gezegt een oortje aan willen naaien en daar doorheen zien valt niet altijd mee, wat de ned vrienden betreft in mijn geval heb ik nog verschillende over ook na dertig jaar maar over een paar jaar hebben jullie gegarandeert ook veel canadeese vrienden al blijft die omgang toch anders dan je in ned. gewent bent een canadees leeft nu eenmaal een beetje anders ,over pakweg tien jaar kijk je daar heel anders tegen aan en zou het je b.v heel zwaar vallen om weer in ned te leven
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  kees

  Dus ik begrijp dat jij het werk doet, alle onkosten maakt, 1/3e moet weggeven, en dan nog $50 voor `n baal betaald? Dit klinkt me bizar duur in de oren. Kan je dan niet beter zelf wat land huren/kopen? Of is dat erg duur daar?

 • no-profile-image

  eric

  Nee nee. Wij doen al het werk en nemen tweederde van de balen mee. De eenderde die we achter laten kunnen we eventueel ook kopen. dus feitelijk hoeven we niets te betalen als we alleen ons deel meenemen. als hooi dus 45 dollar per baal waard is komt dat neer op een waarde van 15 dollar per baal die we betalen. als ik dus balen kan kopen op stam voor 10 dollar, wat ik op een plek gedaan heb, dan ben ik dus goedkoper uit. doordat er zo weinig gras staat dit jaar is het werk zoveel meer. daarom werkt het dit jaar niet zo goed. het grote voordeel zit daarin dat we tijd kunnen gebruiken van een stagiare die natuurlijk geen vol loon krijgt en dat we direct geen grote rekening krijgen voor het hooi. Dit is een goed systeem om de cash flow wat af te vlakken. de opstart van ons bedrijf is gewoon trager dan we dachten.

 • no-profile-image

  maarten

  Heel herkenbaar, veel van je oude vrienden en relaties roepen dat ze langs komen en zogenaamde nieuwe met allerlei vraagstukken langskomen, waarop een lastig antwoord te geven is. Je weet niet exact of dit voor de naaste toekomst leuke en bruikbare resultaten zal op leveren. Maar bij een eerlijke en open opstelling leer je echte vrienden kennen en eigenlijk alleen in moeilijke perioden. In voorspoed wil elk wel naar je luisteren. Met welk ras schapen boer je daar?
  Groeten Maarten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Ik vertrek'' In het jaar 1999 nam ik de leiding van een gemengd bedrijf in Polen over, het zou se-migreren worden. De bemiddelaar had reeds enkele klanten die hun bedrijf vanuit NL bestuurden. Dus dacht ondegetekende als anderen het doen moet het kunnen. Binnen een jaar was ik een illusie armer en een ervaring rijker. Noodgedwongen (na verkoop van huis en haard in NL)zijn wij met vrouw en kinderen ge-emigreerd. Een ding is zeker wat je achterlaat vind je niet meer terug!!!... De problemen die je tegenkomt zijn meestal groter en anders dan je verwacht had. Desondanks blijf ik zeggen, ''de aanhouder wint!!!... Ondanks het feit dat 60% van de nederlandse boeren die hun geluk in Polen beproefd hebben de moed opgaven. ''Leven is strijd'' las ik eens op de gevel van een huis, voor emigreren geldt dat ook!!!...

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet . Profetisch correcter en juister op de bal kon je niet slaan !

 • no-profile-image

  onno

  @Piet. Helaas is emigreren niet zo romantisch als velen denken. Soms beter helemaal niet nadenken over waar je in vredesnaam mee bezig bent.
  Maar ach, als het dan lukt, vergeet men snel....

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Piet even voor de goede orde, die 60% mislukkelingen in Polen. Is dit getal afkomstig van de site van de bemiddelaar?
  Mocht dat zo zijn dan is het mij opgevallen dat deze site al jaren niet vernieuwd is.

 • no-profile-image

  jim

  Graag zou ik in contact komen met mensen die geemigreert zijn naar het buitenland.

  groeten Jim

 • no-profile-image

  john

  ik denk dat je met emigreren niet meteen op een megabedrijf terecht moet komen om er een succes van te maken. In nederland een bedrijf van 60 koeien opgeven, naar polen vertrekken en daar meteen 300 koeien houden. Naast het feit dat je het bedrijf vervijfvoudigd, raak je de vertrouwde infrastructuur kwijt, je moet wennen en intregeren met de mensen in je buurt, de dieren krijgen ander voer, de banken zijn minder behulpzaam als in nederland, je gaat werken met personeel en ga zo maar door! Emigeren en starten met een bedrijf van dezelfde omvang als in nederland lijkt me meer succesvol. Als je de houderij weer goed in vingers hebt zijn de stappen om op te schalen snel gezet.. Wat is de omvang van jouw bedrijf Piet?

 • no-profile-image

  onno

  @Jim, dat kan.
  @John. Zo simpel als jij dat stelt ligt het even niet. Bedrijven in het buitenland zijn vaak vele malen groter dan in Nederland. Dus de keus is dan niet opschalen of niet, men begint groot en als je dan wilt kun je nog groter.
  Ik denk ook dat er velen zijn, die niet het probleem bij het vee hebben, of het managen van personeel. Uit eigen ervaring, het probleem is vaak 'bengelachtig' gedrag van toeleveranciers, banken etc.

 • no-profile-image

  ERIC

  wAT MOOI DAT IK NIET DE EBNIGE BEN DIE DIT ERVAART. IK MOEWT ERBIJ ZEGGEN DAT DE BALAND BIJ ONS DUIDLIOJK IN HET POSITIEVE LIGT. WE HEBBEN NU EEN BEDRIJF DAT WE IN NEDERLAND NOOIT HADDEN KUNNEN HEBBEN. ALLE NATUUR WAAR WE ZO VAN HOUDEN OM DE DEUR. OP DIT MOMENT HEBBEN WE 600 FOKSCHAPEN DIE HET JAAR ROND AFLAMMEREN HET RAS IS DORSET EN DIT SYSTEEM IS HIER VRIJ NIEUW, DUS VEEL MENSEN GEINTERESSEERD IN HOE DIT GAAT LOPEN. IK ZOU GRAAG WAT MEER IN DE ROUTINE KOMEN ZODAT IK NIET MEER VAN DE BOERDERIJ HOEF TE GAAN WERKEN. DAARVOOR DENK IK DAT WE ONGEVEER 1000 PRODUCERENDE DIEREN NODIG HEBBEN. ANDERS IS DE OMZET TE LAAG OM VOLDOENDE ONDERNEMERS INKOMENT TE GENEREN. ALS IEMAND WIL WETEN HOE HET ERUIT ZIET, KIJK DAN EEN KEER OP ONZE SITE GRAZERIE.COM

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @John de omvang van ons bedrijf is niet te groot, daar heb ik geen moeite mee. Het klimaat is onze grootste concurrent, als het regent, regent het 3x zoveel als in NL, als het droogt, droogt het 3x zo intensief als in NL!!!... Dat is ons probleem!!!... Personeel werk ik al vanaf mijn 23ste levensjaar mee, daar heb ik geen moeite mee. De omgang met de weersomstandigheden is een zeer spannende aangelegenheid en bijzonder avontuurlijk!!!... Ik denk dat alle boeren in midden en oost-Europa dat kunnen beamen. groetje's piet.

 • no-profile-image

  john

  piet, ik neem aan dat door de veranderende weersomstandighede de bedrijven ook vele malen extensiever opgezet zijn? In nederland is de oogst vrij voorspelbaar, in het oosten kan je dus in een keer 50% van de oogst verliezen. i.p.v. 2 koeien per hectare kan je dus maar 1 koe per hectare houden? Dit is even een zinspeelsel. Voldoende ruwvoer op voorraad en ga zo maar door. Maar het blijft een mooie uitdaging.

 • no-profile-image

  eric

  @Onno en John.
  Ik ben het met Onno eens dat de oppervlakte van bedrijven hier vaak veel groter is. toch is de efficientie waarmee het land wordt gebruikt zo laag dat er geen productie van komt. hier vaak een gebrek aan goede bemesting. wij hebben ons bedrijf zo gepland dat we wat omvang van dieren gelijk gaan aan wat we in nederland hadden en ons land intensief benutten door veel voer aan te kopen en alle organishce mest op eigen land aan te wenden. MESTOVERSCHOT creeren om productie te genereren. als we dan hier naar 8 schapen per ha kunnen, dan zijn we al snel zelfvoorzienend in het ruwvoer.
  bengelachtig gedrag van leveranciers is een groot probleem. ik werk bij een van hen en kan er niet goed mee uit de voeten. daarom gaan veel nederlanders ook in zaken in de toelevering van het bedrijf. wij zijn bezig om ook de bedrijfsbenodigdheden zelf in te kopen en en dan weer verder door te verkopen.
  wat een mooie uitdaging, vinden jullie niet?

 • no-profile-image

  onno

  @John. De grap van boeren in het buitenland is, dat je met een combinatie moet gaan zoeken tussen Nederlands Madurodam ondernemen, hiermee bedoel ik het op cm2 efficient benutten van grond,op de halve kg voer berekenen en het commerciele ondernemen, rekenen als een industrie. Lukt je dat aardig, dan slaagt men wel in de regel.
  @Eric.Ja leuk he, als het allemaal lukt.. Mijn ervaring is dat de eerste 3 jaar het lastigste zijn. Even je weg vinden, je neus stoten en weer door.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @John, gij begrijpt het. Zoals je het formuleert in jouw laatste reactie zo moeten wij werken. Zeer kapitaalkrachtige ondernemers/boeren (meestal zijn dat Duitsers in Polen) durven de puntje's wat scherper op de i te zetten. k'Heb verschillende Nederlanders en een Belg (vakmensen van de bovenste plank) zien duikelen over een zeiknatte zomer in 2002 en een kurkdroge zomer in 2003. In mijn omgeving in een straal van 100 km. waren het er vijf !!!...

 • no-profile-image

  jim

  Over 2 weken ga ik naar Moldavie om de mogelijkheden te bekijken voor het opzetten van melkveehouderij.
  jim.boet@millstreamdairy.com

  graag zou ik in contact komen met ondernemers welke in die regio actief zijn.

 • no-profile-image

  onno

  John. Hebben we geprobeerd, voordat we in Ukraine en Turkije aan de gang zijn gegaan.
  Het ligt eraan op welke schaal je het een en ander in gedachte hebt, maar kijk uit...

 • no-profile-image

  Michel Camps

  Eric, helaas kan ik je mening niet helemaal delen. Als provincie genoot kan ik uit ervaring zeggen dat we na 10 jaar in het prachtige Alberta nog niet 1 moment (echt waar) terugverlangt hebben naar NL of de over enthosiaste regering die allerlei productie beperkende (bv beregeningsverboden, krankzinnig gewoon met een aantal van europa's grootste rivieren die in je land uitmonden) regelingen verzint. We doen hier precies hetzelfde als we in NL deden, (700 ha volledig beregende akkerbouw met hakvruchten, graan en korrelmais) alleen 10x zo groot. Ik heb me nog nooit berooid gevoelt door zaken partners of eenzaam (ben getrouwd met m'n NL vriendin waarmee ik hier kwam en 4 kinderen.) Wij kwamen in 2000 (24 jaar oud) en zijn op de bonnefooi bij 2 verschillende bedrijven 2 jaar lang gaan werken. Met ons spaargeld uit NL en een klein beetje hulp van onze ouders (5 cijfers, echt geen geen 6 of 7) en de bank van hier (die ik overigens echt geen prutsers vind) kochten we ons eigen bedrijf en begonnen met 100 ha. We hebben dan eerlijkheidshalve waarschijnlijk wel een lot uit de loterij gehad, maar ik denk dat emigreren nog makkelijk alleen kan (zonder dure emigratie begeleiding) als je maar de tijd neemt en luistert. Er is vast een reden waarom canadese buren boeren zoals ze boeren. Ik ben wel met je eens dat je vrienden uit NL 8000 km wel erg ver vinden maar dat was onze keus. We hebben hier een prachtig sociaal leven met veel vrienden en bekenden (ook zat niet-hollanders) en zou voor geen goud meer terug willen. Ik ben nog nooit in High Prairie geweest maar hier in het zuiden lijkt t wel een beetje op de polders in NL, een plek waar mening akkerbouwer in de wereld zou willen boeren, als het maar niet in NL lag....Ik denk dat je wel een mooi bedrijf hebt zo te zien op je website. Dit is niet bedoeld als kritiek, maar emigratie staat de laatste tijd behoorlijk in de negatieve schijnwerpers, op een manier zoals wij die totaal niet ervaren hebben.

 • no-profile-image

  eric

  Michel.
  Ik be het wel met je eens dat we zeker niet terug willen en ook hier weer een nieuwe sociale omgeving aan het opbouwen zijn. We krijgen regelmatig mensen uit NL over die dan begrijpen waarom we het hier wel naar de zin hebben. Ik ben actievf inn het verenigingsleven gestapt en heb daar al wel wat goede contacten aan overgehouden. geld verdienen hier in het noorden is veel moeilijker dan in dicht bevolkte gebieden. er is gewoon niet zoveel handel hier, tenzij je in de olievelden wilt werken. alles is ver weg. bv het sachthuis voor de schapen is 6 uur enkele reis. veevoer komt minimaal 2 uur rijden hier vandaan. dierbenodigdheden moet allemaal per post komen. Ik heb al veel van jullie gehoord de laatste jaren omdat we gezamelijke bekenden hebben. Jullie zijn inderdaad zeer succesvol en denk dat jullie dat in overal zouden zijn. Ik hoop dat in over enkele jaren mijn paar bedenkingen kan bijstellen en je enthousiaste mening volledig kan delen.

 • no-profile-image

  onno

  Het is ook niet het 'terugverlangen naar'. Meer dat we best even realistisch met emigratie om kunnen gaan. Het is niet altijd even simpel.
  Niet dat ikzelf ooit weer terug zou willen, maar het was ook niet altijd 'a walk in the park'

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het zit wel eens mee en het zit wel eens tegen. Maar dat is in NL ook zo!. Michel heeft veel tijd gestoken in de voorbereiding, dat is zeer verstandig. Door de mogelijkheid te beregenen is Michel ook minder natuurafhankelijk, ook dat is waar. Naar NL terug zou ik ook niet willen. k'Ben bang dat ik het dan benauwd krijg.

 • no-profile-image

  herman

  Hallo, Eric.
  Wij komen over 8 weken naar Ontario, we willen geiten gaan melken en fokken.
  Het Valt niet allemaal mee om dit voor elkaar te krijgen, het enigste wat mogelijk is , is een Herd kopen met leveringsrechten erbij, sjares.
  Kun je wat meer vertellen over de mogelijkheden in de schapenhouderij in Canada. Hebben we het dan over fokken en of melken of de wol.
  Wat zijn de stimuleringsprogramma's van de overheid in de schapenhouderij.
  Of geld dit alleen in Alberta.
  vr. groet Herman

 • no-profile-image

  eric

  Stuur me een keer een grof plan dat je gemaakt hebt. Ik weet dat de geitemelksector in Alberta moeilijk loopt. Ik ben zelf nog wat betrokken bij de geitenhouderij in California en ook daar moet je een zeer goed uitgewerkt plan maken en goed zakelijk opereren. Gelukkig zijn Nederlanders over het algemeen daar vrij goed in. Voor de stimulering zul je echt in Ontario moeten informeren. dat is per provincie verschillend en ik weet dat hier in Alberta de geitenhouderij niet veel steun krijgt. De schapenhouderij staat wat meer in de picture ondat er een tekort is aan lamsvlees en de vestapel op dig moment nog steeds daalt. mail me een keer thuis eric@grazerie.com

 • no-profile-image

  Edwin Camps

  Hallo Eric.
  Vind het mooi dat je vanuit jullie wereld met alle zekereheden van een betrekkelijke vaste baan als adviseur, in Canada iets totaal (voor Canadezen) unieks uit de grond trekt. Dat alleen is al een succes dat je hoofdzakelijk aan je zelf te wijden hebt. Mooi toch. Ik zelf heb geen moment gedacht terug te willen gaan naar NL. Ook al hebben we hier ook onze finaciele ( en weersafhankelijke zoals dit jaar ) ups and downs, zoals we die in Nl ook hadden. Heb zelf ook nooit in een opwelling gezegt: We vertrekken. Dat was een uiterst weloverwogen keuze, waar ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van heb gehad. Heb daarom geen ontnuchterings verhaal nodig. Ik hoop dat jullie bedrijf in de toekomst een goed resultaat neerzet, en kom graag eens een keer kijken wat jullie daar doen. Succes.

 • no-profile-image

  eric

  Bedankt voor je interesse Edwin. Als je wat in de ruige natuur wilt rond kijken, kom dan gerust een keer. dan kunnen we nog wat buurten over onze plannen. Ik heb al veel van jullie gehoord en zou ook graag een keer bij jullie rond kijken. Ik will mijn lammeren namelijk in het zuiden afzetten en zal zeker wel een keer in de buurt zijn. om een indruk te krijgen kun je gerust een keer op onze site kijken grazerie.com. gr eric

 • no-profile-image

  herman kroneman

  Hallo Erik,
  We zijn in oktober geimigreerd naar Ontario, zij een geitenfarm aan het opzetten en hopen in April te gaan melken, schiipen naar de COOP te Teeswater.
  Zijn van plan om er ook schapen bij te doen, kun je mij vertellen wat het beste ras is om te fokken.
  Er schijnt hier goede afzet te zijn naar Toronto, heb alleen geen idee waar ?
  misschien kun je hierbij helpen.
  Momenteel beuren ze 250,= dollar voor een schaap, niet verkeerd dus.

  vr.gr.
  Herman

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.