Rundveehouderij

Achtergrond

Goed werkbare zomerkuilen

De zomerkuilen hebben een goede kwaliteit en voldoende structuur. Daarmee lijken het goed werkbare kuilen. Het suikergehalte is hoog en de kuilen lijken gevoelig voor broei.

De zomerkuilen hebben met 914 VEM per kilo droge stof een goede voederwaarde. Samen met een goede verteerbaarheid en voldoende structuur zijn deze kuilen prima geschikt om vlot op te kunnen melken. Dat blijkt uit de graskuilanalyses uitgevoerd door Blgg AgroXpertus in Oosterbeek (zie tabel.)

Met 914 VEM ligt de voederwaarde iets boven die van 2009. Dat komt vooral door relatief hoge verteerbaarheid van de organische stof van 77,6 procent. Het ruwe celstofgehalte is iets lager dan normaal en ook het ADL-gehalte (maat voor de structuur) is met 20 gram per kilo droge stof iets lager.
Het eiwitgehalte ligt met 170 gram totaal ruw eiwit op een goed niveau. De zomerkuilen bevatten gemiddeld 68 gram DVE en 37 gram OEB per kilo droge stof op een voldoende hoog niveau.

Met 132 gram suiker per kilo droge stof kan er in korte tijd veel energie op pensniveau beschikbaar komen. Vooral in vochtiger kuilen kan dat snel tot problemen met bijvoorbeeld persverzuring leiden. Het drogestofgehalte is met gemiddeld 53,5 procent echter vrij hoog. Dat heeft als nadeel dat de broeigevoeligheid hoog is. De zuurgraad (pH) van de graskuilen ligt op 5,3. Ook dat geeft aanleiding om te verwachten dat deze kuilen broeigevoelig zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.